Onboarding voor nieuwe medewerkers: 7 tips
22 februari 2021 

Onboarding voor nieuwe medewerkers: 7 tips

Organiseer jij als werkgever een onboardingsdag voor nieuwe medewerkers? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk die eerste indruk is. Het is de kennismaking die bepaalt hoe een werknemer en een werkgever met elkaar omgaan. Zo’n kennismakingsdag geeft de medewerker de kans om zich betrokken te voelen bij de organisatie. Maar hoe haal je het maximale uit zo’n dag? Met deze 7 tips wordt de onboarding gegarandeerd een succes.

Tip 1: Stuur verwachtingen

De medewerkers die bij jouw bedrijf hebben gesolliciteerd, deden dat omdat ze een bepaalde verwachting hebben over het werken in jouw bedrijf. Het is belangrijk om over die verwachtingen te praten en ze bij te sturen waar je hoort dat het niet helemaal klopt met de werkelijkheid. 

Hierbij is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat 20% van het personeelsverloop plaatsvindt binnen de eerste 45 dagen na indiensttreding. Weet je de nieuwe medewerkers tijdens de introductiedag te boeien, dan zal 69% van die personen na drie jaar nog steeds voor je werken. Kortom: de onboardingsdag is best de moeite waard om je best voor te doen, toch?

Tip 2: Beperk het informatieaanbod

Veel werkgevers willen de nieuwe medewerkers tijdens de introductiedagen overladen met informatie over het bedrijf. Maar vergis je niet: aan de slag gaan voor een nieuwe werkgever vraagt al veel van medewerkers. Prop je ze vol met informatie die op dat moment misschien nog helemaal niet relevant is – of zelfs behoorlijk saai – dan mis je niet alleen je doel, je maakt ook niet direct een positieve indruk op je nieuwe medewerker.

Vergelijk het maar met de eerste kennismaking met je schoonouders; daar zul je ook niet meteen je hele ontstaansgeschiedenis en politieke standpunt op tafel leggen. Of wel? 😉

Tip 3: Richt je op de integratie van nieuwe medewerkers

Je wilt dat je medewerkers zich direct thuis voelen in je bedrijf. Dit doe je door de huidige medewerkers en de nieuwe medewerkers samen op te laten trekken. Een spel is een leuke manier om alle partijen met elkaar in contact te brengen. DOL Events biedt verschillende applicaties om dit vorm te geven. Wat dacht je van een informatieve speurtocht of een teambuilding-app waarbij je teams vormt van huidige en nieuwe medewerkers? 


Download ons gratis Onboarding E-book.  onboarding e-book



Tip 4: Ga op avontuur

Je kunt je nieuwe medewerkers natuurlijk een plattegrond geven van het gebouw of ze persoonlijk rondleiden. Maar is het niet veel leuker om hier een interactief spel van te maken? De nieuwe medewerker leert het gebouw zo op een speelse manier kennen en zal voortaan bij ieder toiletbezoek binnen het bedrijf terugdenken aan de hilarische opdracht die hij met zijn collega’s in de toiletten moest uitvoeren. Gaat het over de financiële afdeling, dan dwaalt de nieuwe medewerker in gedachten af naar de grappige foto die hij hier samen met zijn collega’s maakte.

Kortom, de speurtochten van DOL Events voegen een extra niveau toe aan de standaard kantoorrondleiding. Zo tover jij een saaie onboarding om in een onvergetelijk avontuur!

Tip 5: Stap uit je comfortzone

Als werkgever vind je het vaak een veilig gevoel om je nieuwe medewerkers precies te vertellen wat je weet. Maar is dat ook leuk? Blijft dat hangen? Juist als je uit je comfortzone durft te stappen, door mee te doen aan een spel, onthouden de nieuwe medewerkers veel meer van de introductiedag! Een werkgever die iets onverwachts doet, blijft nu eenmaal veel beter hangen dat de keurige directeur die zijn standaard-riedeltje vertelt.

Tip 6: Voeg een competitief element toe

Er zijn maar weinig mensen die meedoen aan een spelletje en daarbij niet willen winnen. Want eerlijk: hoe leer je elkaar nu beter kennen dan bij een spel, waarin iedereen de winnaar wil zijn? Je ziet ongetwijfeld een kant van je collega’s, die je normaal niet zo snel ziet. Bovendien draagt het team-element positief bij aan de ‘bonding’ en ontwikkeling van onderlinge relaties! 

Trouwens, die band maakt het ook een stuk makkelijker voor iedereen om te zeggen waar het op staat. Dus is collega X weer eens vergeten om de printer-toner bij te vullen, of heeft collega Y niet uitgelogd op het kopieerapparaat? Dankzij de goede relatie zal het veel makkelijker zijn om dit onderling aan te geven.  

Tip 7: Ga op zoek waar de kwaliteiten liggen

Een spel is de uitgelezen kans om de karakters van je medewerkers in kaart te brengen. Wie neemt het voortouw, wie wacht liever af, wie gaat gestructureerd te werk om de opdracht te vervullen? Dit zijn allemaal signalen die je als werkgever veel informatie kunnen geven. Kijk goed hoe je medewerkers omgaan met het spel en trek dit door in je bedrijf. Zo help je ze om op een plek in het bedrijf aan de slag te gaan die ook echt bij ze past. 

Waarom je samenwerkt met DOL Events

De speurtochten van DOL Events zijn stuk voor stuk speurtochten die jouw introductiedag een verrassende en boeiende boost geven. We vertelden al dat 20% van de werknemers in de eerste 45 dagen weer vertrekt. En dat wil je nu juist voorkomen! Je voorkomt personeelsverloop door te investeren in een goede relatie met je nieuwe medewerkers. Die relatie begint bij het onboarden. Zorg dat de medewerkers enthousiast raken over hun toekomstige werkplek. Gelukkige werknemers werken namelijk harder en leveren betere resultaten. Je zet meteen een super effectief team neer. En dat is precies wat jij als werkgever wilt, toch?

Wil jij net als Microsoft, KPN en Shell op een vernieuwende manier kennismaken met je nieuwe medewerkers? Neem dan contact op met Fred de Heer van DOL Events en wij plannen een onboardingsdag die jij en je medewerkers niet snel zullen vergeten. 

Of plan meteen een Speelse Onboarding Demo in:

   

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen