Speelse Onboarding: Zet meteen een super effectief team neer
07 augustus 2021 

Speelse Onboarding: Zet meteen een super effectief team neer

Yes! Je hebt de perfecte kandidaat te pakken gekregen voor je team. Jullie hebben net je handtekening onder het contract gezet. Nu hopen dat het nieuwe teamlid zich snel thuis voelt en de verwachte prestaties ook waar gaat maken.

Hoe krijg je jouw nieuwe werknemer net zo enthousiast over het bedrijf als jij bent over hem of haar? En hoe voorkom je dat ze binnen een paar maanden weer weg zijn?

Een werknemer die zich snel thuis voelt en een positief gevoel heeft bij de organisatie zal niet zomaar opstappen. Ze voelen zich verbonden met het bedrijf en worden snel een onderdeel van het team. Onboarding zorgt ervoor dat je nieuwe teamlid precies weet wat er van hem of haar verwacht wordt, zodat ze zelfverzekerd aan de slag gaan en de productiviteit van het team naar een hoger level brengen.

Dat is precies wat je wilt. Je hebt dit nieuwe teamlid aangenomen omdat hij of zij de perfecte aanvulling is op het bestaande team. Het zou natuurlijk geweldig zijn als deze werknemer direct vol aan de slag zou kunnen, zodat je meteen een super effectief team hebt.

In de praktijk gaat dit helaas vaak anders. De nieuwe werknemer moet wennen en zijn draai vinden binnen het team. Maar ook de bestaande teamleden moeten opnieuw aanvoelen hoe de taken binnen het team het beste verdeeld worden. Gelukkig kun je dit traject versnellen met een goede onboarding, en daar helpt DOL Events jullie graag bij.

Onboarding productief team

Onboarding voor meer zelfvertrouwen

Veel nieuwe werknemers ervaren een bepaalde onzekerheid als ze net op de werkvloer komen. Elk bedrijf zit anders in elkaar en hoe zal het team reageren op een nieuw teamlid? Hoe sneller ze het reilen en zeilen binnen het bedrijf leren kennen, hoe zelfverzekerder ze worden.

Daarom is een effectieve onboarding zo belangrijk. Hierin wordt namelijk belangrijke basiskennis gedeeld, die voor iedere werknemer gelijk is. Door deze informatie op dezelfde manier te delen met iedere werknemer ontstaat er minder ruis. Er blijft weinig ruimte over voor onduidelijkheden, wat een goed houvast biedt, zeker voor nieuwe werknemers. Hiermee versterk je de bedrijfscultuur en biedt je een veilige werkomgeving voor iedereen.

Uiteraard wordt er ook informatie toegevoegd die toegespitst is op de functie die de nieuwe werknemer gaat vervullen. Zo maak je meteen duidelijk wat de verwachtingen en verplichtingen zijn. Je nieuwe werknemer weet waar hij of zij aan toe is en zal met meer zelfvertrouwen de taken aanpakken.


Meer weten? Download ons gratis Online Onboarding e-book onboarding e-book


Hogere productiviteit door onboarding

Met een goede onboarding zorg je dat de nieuwe werknemer meteen onderdeel wordt van het bedrijf. Daardoor voelt hij of zij zich meer betrokken bij de organisatie. Een betrokken werknemer zal een hogere productiviteit laten zien, waardoor de effectiviteit van het team meteen positief beïnvloed wordt.

Een nieuwe werknemer op deze manier opnemen in het bedrijf zorgt direct voor een actieve deelname en een hogere inzet. Geef ze een warm welkom binnen het team en een vast aanspreekpunt waar ze terecht kunnen met hun vragen. Zo kan een nieuwe werknemer snel een sociaal netwerk opbouwen binnen het bedrijf.

Een nieuwe baan zoeken kost veel energie. Wegwijs worden en hun draai vinden, dat kan soms best lastig zijn. Zeker als ze helemaal zelf moeten uitvinden hoe het allemaal werkt. Maak het je nieuwe  werknemer makkelijk en zorg dat er direct duidelijkheid is, dan voelen ze zich sneller op hun gemak. Er blijft meer energie over om meteen enthousiast aan de slag te gaan met hun nieuwe werkzaamheden.


“Een goede onboarding geeft duidelijkheid en rust, zodat je nieuwe werknemer sneller effectief kan meedraaien in het team.”
Meer betrokkenheid en betere werkrelaties

Een onboarding die je werknemers niet snel vergeten, dat zorgt direct voor een band. De teamleden onderling hebben meteen iets om over te praten, een gezamenlijke belevenis. Dit schept een band die zorgt voor meer betrokkenheid en betere werkrelaties.

Een betrokken werknemer zal niet zo snel opstappen. De reden dat zo’n 20% van de nieuwe werknemers al in de eerste 45 dagen vertrekt, komt doordat ze twijfelen of ze wel bij de organisatie passen. Ze hebben het gevoel dat ze de verkeerde keus hebben gemaakt door hier te gaan werken. Dat gevoel wil je zo snel mogelijk wegnemen, om een goede en langdurige werkrelatie aan te gaan.

Wanneer een nieuwe werknemer zich snel thuis voelt, bevestig je hiermee dat hij of zij de goede keus heeft gemaakt. Dit voorkomt vroegtijdig vertrek, want de organisatie en het team passen bij hem.

Onboarding team

Onboarding zorgt direct voor duidelijkheid

Niets is zo fijn als een goede voorbereiding. Je nieuwe werknemer kan meteen aan de slag als deze goed voorbereid is op de functie. Er wordt niet onnodig veel tijd en energie verspilt aan randzaken, zodat er meteen gefocust kan worden op de werkzaamheden waar je hem of haar voor aangenomen hebt.

Tijdens een goede onboarding wordt interactie gestimuleerd, zodat er later op een laagdrempelige manier feedback kan worden gegeven en ontvangen. Daar profiteert niet alleen de nieuwe werknemer van, het biedt het hele team duidelijkheid.


Bespaar jezelf tijd met onboarding

Eenmalig investeren in een goede onboarding bespaart je veel tijd en werk. Een ongestructureerde inwerkperiode zorgt voor veel onduidelijkheid en ongelijkheid tussen werknemers. Het kan weken in beslag nemen voor je nieuwe werknemer echt effectief kan deelnemen aan het team.

Geef je introductiedag een verrassende en boeiende boost met de speurtochten van DOL Events. Je nieuwe werknemers worden direct enthousiast over hun toekomstige werkplek. Dat is precies wat je wilt, toch?

Laat jouw bedrijf eruit springen met deze vernieuwende manier van onboarding. Zorg net als Microsoft, KPN en Shell dat je nieuwe werknemers een geweldige onboardingsdag beleven, die ze niet snel zullen vergeten.

DOL Events helpt jullie graag aan een super effectief team, met een geweldige onboarding. Ontdek de mogelijkheden, we denken graag met je mee. 

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen