Reboarding na corona, zo laat je het soepel verlopen
24 januari 2022 

Reboarding na corona, zo laat je het soepel verlopen

Reboarding na corona, denk je er al over na? Hoe ga je dit proces laten verlopen? Je wilt je medewerkers zo snel mogelijk weer vol aan het werk hebben op kantoor, maar dat gaat niet vanzelf.

Je medewerkers hebben de afgelopen twee jaar grotendeels thuis gewerkt. Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee, maar er zijn ook kansen aan het licht gekomen waar we eerder niet aan gedacht hebben. Hoewel we nu nog in een lockdown zitten, komt er een moment dat we weer terug mogen naar kantoor. Hoe ga je dat aanpakken?

Het liefst zou je natuurlijk al je medewerkers weer op hun eigen plek op kantoor terugzien, om meteen vol aan de slag te gaan. Helaas zal dat in de praktijk niet zo werken. Je medewerkers hebben even tijd nodig om hun draai weer te vinden. Het teamgevoel is door werken op afstand niet meer wat het was. Hoe breng je dit weer terug?

Deze tips helpen je reboarding na corona soepel te laten verlopen.

Reboarding kantoor na corona

Leer elkaar opnieuw kennen met reboarding

Er is de afgelopen tijd veel veranderd. Ook op kantoor is de situatie anders dan voor corona. Elke medewerker heeft deze periode op een andere manier beleefd. Hoe goed je ze ook denkt te kennen, neem met een reboarding de tijd om elkaar opnieuw te leren kennen. Wat hebben je medewerkers nu nodig? Hoe kun je ze weer motiveren om vol energie aan de slag te gaan?   

Geef tijdens het reboarden ook ruimte voor emoties. Hoewel sommige medewerkers het heerlijk vonden om ongestoord thuis te werken, hebben anderen het er moeilijk mee gehad. Geef de ruimte om ervaringen en emoties rondom corona met elkaar te delen.

De coronacrisis heeft mensen uit hun comfortzone gehaald. Thuiswerken, online meetings en presentaties geven. Er zullen de afgelopen tijd heel wat verborgen talenten aan het licht gekomen zijn. Talenten die ook op de werkvloer prima ingezet kunnen worden. Je medewerkers hebben waardevolle lessen geleerd over zichzelf: nieuwe kwaliteiten, valkuilen en dingen waar ze veel energie van kregen. Ga op zoek naar deze nieuwe talenten en zet deze in, voor meer werkgeluk op de werkvloer.

Schrijf je in voor ons gratis E-boek over onboarding en reboarding.     onboarding e-book 

 

Reboarding voor teams

Voor corona werd er nauw samengewerkt binnen teams. Opeens moest dit op afstand voortgezet worden. Ondanks alle online meetings, is de kans groot dat de verbinding binnen het team niet meer zo sterk is. Opnieuw inzetten op deze verbinding tijdens de reboarding is daarom belangrijk. Speel in op nieuw ontwikkelde routines, zodat iedereen meteen weer op één lijn zit.

Waarschijnlijk wordt deels thuiswerken een blijvertje. Hoe gaan jullie daarmee om? Hoe zorg je dat, ondanks deze verandering, het team hecht met elkaar blijft samenwerken?

Reboarding team na corona

Reboarding geeft vertrouwen

Vertrouwen op de werkvloer is belangrijk voor een open en eerlijke samenwerking. Als leidinggevende heb je tijdens de lockdown moeten leren loslaten. Je hebt ervaren dat, de meeste, medewerkers prima hun eigen verantwoordelijkheid pakken en ook productief zijn als je niet op hun vingers kijkt. Dat is een mooie ervaring, die je ook op de werkvloer vast moet houden.

Alleen als jij je medewerkers de ruimte geeft, zullen ze zich volledig ontplooien en hun beste werk laten zien. Met een goede, gezamenlijke reboarding zet je op een fijne manier alle neuzen dezelfde kant op. Jullie sluiten samen de afgelopen periode af en maken een frisse start.  

Terug zijn op kantoor zal voor veel medewerkers even wennen zijn. Geef ze de ruimte om hun draai weer te vinden en plan niet meteen de agenda’s vol. Kijk samen naar fijne manieren van samenwerken die jullie erin willen houden, bijvoorbeeld virtuele meetings of dagelijkse stand-ups.

Maak van reboarding een warm welkom

Het is begrijpelijk dat je als leidinggevende niet precies weet hoe je de reboarding na corona aan moet pakken. Het is een nogal uitzonderlijke situatie waar we in zitten. Zorg er hoe dan ook voor dat de terugkeer op de werkvloer niet aanvoelt als een koude douche.

Wil je de reboarding na corona tot een succes maken? Wij denken graag met je mee. Eenmalig investeren in een goede reboarding bespaart je veel tijd en geld. Onduidelijkheid en ongestructureerd de werkzaamheden weer oppakken is slecht voor de productiviteit. Het kan weken duren voor je medewerkers weer effectief aan de slag kunnen.

DOL Events helpt jullie graag weer snel op weg. Met een geweldige en speelse reboarding komen je medewerkers in een warm bad terecht. Ze zullen zich snel weer op hun plek voelen en de onderlinge banden worden weer aangehaald.

Ontdek de mogelijkheden van reboarding na corona, we denken graag met je mee.  

Of plan meteen een Speelse Onboarding Demo in:

   

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen