Hoog personeelsverloop terugdringen? Zo doe je dat
03 november 2021 

Hoog personeelsverloop terugdringen? Zo doe je dat

Een hoog personeelsverloop kan erg vervelend zijn voor je bedrijf. In sommige organisaties is het normaal dat personeel maar een korte tijd blijft, maar over het algemeen is een hoog personeelsverloop niet goed voor een bedrijf. Een sterk team kun je alleen neerzetten als teamleden op elkaar durven te bouwen, als ze weten wat ze aan elkaar hebben. Continue wisselende teamleden zorgt voor onrust binnen het team. Dat komt de productiviteit niet ten goede.

Personeel dat graag bij je werkt, dat zou fantastisch zijn. Werknemers die werkgeluk ervaren op de werkvloer zullen langer trouw blijven aan de organisatie. Hoe kun je een hoog personeelsverloop terugdringen en hoe kom je aan nieuw personeel dat meteen enthousiast is? Je ontdekt het in deze blog.

Nadelen van een hoog personeelsverloop

Een hoog personeelsverloop wordt meestal veroorzaakt door vroegtijdig vertrek, ziekte of pensioen. Dit komt in elke organisatie voor, maar niet altijd omdat jij dit wilt. Als je eindelijk die goede kandidaat hebt gevonden en binnengehaald, wil je wel dat ze voor langere tijd bij het team blijven. Je zit er niet op te wachten dat ze na een paar maanden alweer weg zijn.

Een hoog personeelsverloop vraagt veel aandacht en energie. Er staan continue posities open die vervuld moeten worden. Een hoog personeelsverloop heeft zijn nadelen:

  • Het brengt extra kosten met zich mee;
  • Je verliest een goede werknemer, die misschien nog maar net ingewerkt was;
  • De continuïteit binnen het bedrijf komt in gevaar;
  • Er is minder betrokkenheid op de werkvloer.  

Hoog personeelsverloop nadelen

Waar komt het hoge personeelsverloop vandaan?

Wanneer je te maken hebt met een ongewenst hoog personeelsverloop is het belangrijk te kijken waar dit vandaan komt. Zijn het voornamelijk medewerkers die beneden gemiddeld presteren en daardoor worden ontslagen? Dan wil je hier betere mensen voor terug hebben.

Een andere reden voor vertrek is bijvoorbeeld een betere aanbieding krijgen, het niet goed kunnen vinden met collega’s of de bedrijfscultuur die niet aansluit bij deze werknemer. In veel gevallen is hier iets aan te doen.

Met een goede onboarding worden nieuwe werknemers meteen eigen gemaakt met het bedrijf en zullen ze direct hun plek in het team vinden. Hierdoor krijg je veel sneller een super effectief team waar nieuwe werknemers in opgenomen worden en zich thuis voelen.

Zeker nieuwe werknemers die binnenkomen in een hecht team kunnen er moeite mee hebben om hun plek binnen het team te vinden. Door hier in het begin aandacht aan te besteden, voorkom je dat ze snel weer vertrekken. Een creatieve onboarding voor nieuwe werknemers geeft ze direct een positief gevoel over de organisatie en hun collega’s. De teamleden hebben een gezamenlijke ervaring die ze dichter bij elkaar brengt.   

Zo dring je een hoog personeelsverloop terug

Zodra je weet waarom het personeelsverloop zo hoog is, wordt het tijd om hier iets aan te doen. Personeel gemotiveerd aan het werk houden vraagt een constante inspanning van jou als leidinggevende. Een dalende productiviteit en onvrede op de werkvloer zijn duidelijke signalen dat er iets niet goed loopt. Wacht niet tot de frustraties zo hoog oplopen dat er werknemers ontslag nemen. Grijp op tijd in.

Laat je werknemers regelmatig weten dat je hun inzet waardeert. Dit kan op verschillende manieren. Van persoonlijke complimentjes tot een leuk teamuitje. Je werknemers doorgroeimogelijkheden bieden is ook een manier om ze langer aan de organisatie te binden. Werknemers zitten er niet alleen voor hun salaris, ze willen ook persoonlijk groeien. Blijf je werknemers daarom uitdagen, zodat ze hun talenten optimaal kunnen benutten.  

Hoog personeelsverloop voorkomen

Aandacht laat het personeelsverloop teruglopen

Een open bedrijfscultuur is belangrijk. Een veilige werkplek, waar onderling vertrouwen een sterke basis vormt. Hier kunnen en mogen informatie én gevoelens open met elkaar gedeeld worden, zodat er kan worden gewerkt aan gezamenlijke doelen. Er is ruimte voor nieuwe ideeën, zodat werknemers zich betrokken voelen en de productiviteit omhoog gaat. Betrokken werknemers zullen het personeelsverloop laten teruglopen.   

Blije werknemers zullen niet alleen productiever zijn, maar ook echte ambassadeurs zijn voor je bedrijf. Dit zorgt ervoor dat mensen graag bij je willen werken. Investeer daarom in werkgeluk.  

Op een speelse manier nieuw personeel binnenhalen

De tijd van de saaie sollicitatiebrief en stoffig CV zijn voorbij. Bedrijven komen met steeds creatievere manieren om aan nieuw personeel te komen. Veel sectoren hebben te maken met een personeelstekort. Hoe krijg je dan jonge mensen enthousiast voor je bedrijf?

Binnen bepaalde sectoren zijn sollicitatiebrieven verleden tijd. Een goed TikTok account kan hier het verschil maken. Diverse recruiters werven via TikTok. Een speelse en creatieve manier om de doelgroep te bereiken.

Er is steeds meer creativiteit nodig om werknemers blij en gemotiveerd te houden. Dit begint al bij de sollicitatie, daarna een goede onboarding en tot slot het werkgeluk zo hoog mogelijk houden. DOL Events helpt je graag om je werknemers blij én speels te houden, want:


“Wat er ook speelt op de werkvloer, laat het vooral je werknemers zijn!”


 

Benieuwd hoe wij je helpen het personeelsverloop terug te dringen? 

Neem vandaag nog contact op om eens vrijblijvend te sparren.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen