Training in spelvorm: Snel geregeld, groot effect

Training in spelvorm: Snel geregeld, groot effect

Een training in spelvorm is een welkome afwisseling voor je thuiswerkende werknemers. Merk je dat het steeds lastiger wordt om iedereen gemotiveerd te houden? Hoe blijven alle teamleden verbonden met hun collega’s? En hoe zorg je er als teamleider voor dat ook met alleen online contact de communicatie helder blijft?

Samen een online training volgen in spelvorm zorgt voor veel interactie met alle teamleden. De teamspirit wordt direct vergroot en de motivatie is weer helemaal terug.
Een groot voordeel van online trainingen in spelvorm? Je hebt het snel geregeld en merkt direct het positieve effect op je werknemers.

Online trainingen in spelvorm

Waarom online training in spelvorm?

Door de corona maatregelen werkt bijna heel Nederland nog steeds thuis. In diverse teams begint de afstand zijn tol te eisen, dat merk je vast als HR-manager. Samen een training in spelvorm doen is een heerlijke opstart van de dag, of een welkome onderbreking van een lange thuiswerkdag. Want zeker nu is teambuilding belangrijker dan ooit.

Waar we vroeger een hele dag uittrokken om een teambuilding uitje te organiseren, zijn we er nu achter gekomen dat dit ook prima kan in een online omgeving. Het leuke is, dat je deze spelvorm gemakkelijk kunt inpassen in de werkdag, waardoor iedereen mee kan doen.

De voordelen van een online training in spelvorm voor het hele team:
• De deelnemers voelen zich snel veilig, doordat ze in hun eigen vertrouwde omgeving zijn.
• De online training in spelvorm is gemakkelijk en snel geregeld.
• Bepaal zelf de datum en tijd.
• Er komt snel verdieping in het spel, waardoor er in korte tijd een groot effect bereikt wordt.
• Het is een eenvoudige manier om het hele team weer gemotiveerd te krijgen.
• Op een speelse manier wordt de onderlinge communicatie verbeterd.
• Door de laagdrempeligheid kan iedereen deelnemen.
• De ideale manier om je team weer echt met elkaar in contact te brengen.

Training op de werkvloer of online via Zoom?

Deed je vroeger al enkele keren per jaar een training op de werkvloer om je team beter samen te laten werken? Dan kunnen we ons voorstellen dat je twijfels hebt bij een online training. Hoe kan dat net zo goed werken als een ‘live’ training op de werkvloer?

Werken vanuit huis vraagt een nieuwe manier van samenwerken. Het team wordt op de proef gesteld. De HR-afdeling zal opnieuw moeten uitvinden hoe er zo goed en efficiënt mogelijk kan worden gecommuniceerd op afstand. Deze online spelvormen zijn uitermate geschikt en vormen daarbij een strategisch onderdeel van het HR-beleid.

Bij offline teambuilding programma’s op de werkvloer zat je vast aan een bepaalde dag en tijdslot, waarop je iedereen bij elkaar moest zien te krijgen. Dat kon voor jou als teamleider een behoorlijk uitdaging zijn. Online biedt veel meer mogelijkheden. Iedereen kan inloggen van de locatie waar hij of zij op dat moment is. Er is geen reistijd en een follow-up is gemakkelijk ingepland, zodat de leerervaringen gewaarborgd blijven en het maximale uit de training wordt gehaald. Zo is het zelfs haalbaar om er een maandelijks of zelfs wekelijks ritueel van te maken.

Trainingen in spelvorm

Groeimogelijkheden voor het hele team

Het afgelopen jaar hebben steeds meer bedrijven de focus verlegd van pure prestaties naar een groei-cultuur. Werknemers presteren beter in een cultuur waarin fouten en tekortkomingen gezien worden als een kans om te leren en beter te worden.

Met regelmatige trainingen in spelvorm biedt je het hele team belangrijke groeimogelijkheden. Je biedt ze een omgeving die veilig aanvoelt en waarin ze persoonlijk kunnen groeien. De huidige situatie wordt op een speelse manier uitgedaagd, waardoor er ruimte komt om te experimenteren met nieuw gedrag. Er wordt continue gestimuleerd om feedback te geven, waardoor werknemers elkaar helpen groeien en beter te worden.

Echte verbinding met collega’s door trainingen in spelvorm

Je had jaren terug nooit kunnen bedenken dat je team binnen enkele weken volledig vanuit huis zouden werken, zonder direct contact te hebben met collega’s en teamleden. Als sociale wezens missen veel thuiswerkende werknemers dit contact. Langzaam verdwijnt het gevoel bij het team te horen. En juist dit gevoel is zo belangrijk voor de prestaties van het hele team.

Wat dit doet met de betrokkenheid en het gevoel van verbondenheid binnen de organisatie laat zich raden. Het weinige contact dat er is, zal voornamelijk zakelijk zijn. De sociale praatjes bij de koffieautomaat en de gezellige vrijdagmiddag borrel zijn vervangen door puur doelgerichte gesprekken. Wanneer maken collega’s nog echt contact met elkaar?

Door online trainingen in spelvorm op regelmatige basis toe te passen en onderdeel te maken van het HR-beleid zullen collega’s onderling weer echte verbinding voelen. Er wordt actief samengewerkt met teamleden, net als wat ze normaal zou doen als ze samen in één ruimte verblijven. Deze momenten zijn van onschatbare waarde voor het team en hun prestaties.

Ben je benieuwd wat training in spelvorm voor jouw team kan betekenen? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen