Haal je werknemer van zijn of haar eiland, voor beter teamwork
19 juli 2021 

Haal je werknemer van zijn of haar eiland, voor beter teamwork

Voor goed teamwork is het nodig dat alle werknemers echt samenwerken. Dat ze hulp durven te vragen aan een collega en het ook belangrijk vinden dat hun collega goed werk aflevert. Want om een project te laten slagen is goed werk van alle teamleden nodig. Hoe goed de anderen ook hun best doen, als er één of enkele werknemers niet in slagen hun opdracht goed af te ronden loopt het hele project gevaar.

Toch zien we op de werkvloer vaak eilandjes ontstaan. Een werknemer is niet of nauwelijks betrokken bij de werkzaamheden van zijn of haar collega’s. Ze zorgen ervoor dat ze hun eigen taken tot een goed eind brengen, maar kijken niet verder dan dat. Ze nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor werkzaamheden buiten hun eigen ‘eiland’. Zonde, want daar is juist de winst als team te halen.

Het toverwoord is hier inleven. Doordat mensen zich te weinig inleven in andere mensen, maar ook dieren, planten en zelfs de dingen om hen heen, ontstaat er een scheiding. Een gevoel van ‘ik tegen de rest’. Dit is op de werkvloer regelmatig te zien als een vorm van competitiegedrag.

“Kijk eens hoe goed ik bezig ben geweest. ”

“Mijn werk is zoveel beter dan dat van …”

En dat terwijl deze individuele prestaties pas echt waarde krijgen als ze samenvallen met het werk van de andere werknemers in het team.


De hoogste tijd om je werknemers van hun eiland te halen en weer echt samen te laten werken!


Inleven voor beter teamwork

Inleven is een vaardigheid die veel goeds in het leven kan brengen. Toch zijn maar weinig mensen hiermee bezig. Zeker tegenwoordig is de maatschappij steeds meer ingesteld op het individu. We zien dit terug in de neiging om de aarde uit te buiten, andere bevolkingsgroepen uit te roeien of te discrimineren.

Een gebrek aan inleven staat goed teamwork in de weg. Pas als je werknemer van zijn of haar eiland stapt en aanvoelt dat hun verantwoordelijkheid verder gaat dan hun eigen bureau, dan gebeuren er mooie dingen op de werkvloer.

Maar hoe laat je jouw team goed samenwerken? Hoe krijg je ze zover dat ze zich kunnen en willen inleven in hun collega. Dat gaat niet zomaar. Gelukkig is het wel een vaardigheid die ze kunnen leren.

Bij DOL Events zijn we gek op spelen. Maar onze teambuilding spellen bevatten meer dan alleen veel plezier. Wij gaan voor die diepere laag. We gaan op zoek naar dat moment waarbij je werknemers uit hun comfortzone stappen en ontdekken dat er meer mogelijk is dan ze op dit moment laten zien.

 Inleven en samenwerken

Leren inleven met een teambuilding spel

Teambuilding uitjes zijn vaak gericht op plezier. Even iets anders dan werk, elkaar op een andere manier leren kennen. Natuurlijk draagt dit bij aan een sterker team, dat meer bij elkaar betrokken is. Toch is er veel meer uit teambuilding spellen te halen, en dat is precies waar DOL Events voor gaat.

Neem bijvoorbeeld ons Plastic Mission Impossible spel. Dit spel is er helemaal op gericht om de samenwerking tussen de verschillende teamleden naar een hoger niveau te brengen. Zelfs teamleden uit verschillende landen kun je op deze manier samenbrengen. Je kunt het op kantoor, thuis en zelfs buiten spelen.

Dit spel kun je alleen tot een goed einde brengen als je binnen het team de verschillende vraagstukken weet op te lossen. Werk je niet samen, dan gaat het niet lukken. Dat zet je werknemers voor een uitdagende taak. Voor de oplossing heb je informatie nodig van je medespelers, dus samenwerken is onontkoombaar.

Haal meer uit je team door teambuilding

Het plastic Mission Impossible teambuilding spel is een goed voorbeeld van hoe je teamleden beter kunt leren inleven en samenwerken. Er wordt een actueel probleem gepresenteerd wat in een beperkte tijd ‘opgelost’ moet worden. Niet alleen leren ze hun plastic footprint te verbeteren, wat handig kan zijn op de werkvloer. Ze zullen moeten communiceren, collectief moeten denken, delegeren en aan time management doen om op tijd de opdrachten af te krijgen. Hierdoor hebben ze niet alleen heel veel plezier met elkaar, ze worden ook uitgedaagd om optimaal samen te werken.

Naast het plastic Mission Impossible spel zullen we meer van dit soort spellen gaan presenteren. Als bedrijf kun je hier mooi je reputatie mee uitdragen, je hebt toch een soort sociale en milieukundige verplichting, dit wordt ook wel Corporate Social Responsibility genoemd. Zo biedt een teambuilding bij DOL Events je meerdere voordelen. Je bezorgt je werknemers een leuke dag, leert ze belangrijke vaardigheden en laat zien dat je als bedrijf respect hebt voor de belangen van de maatschappij.


Wil je weten waarom inleven zo belangrijk is? Lees ook onze blog:

"Inleven: voor krachtig teamwork"


Wil je jouw werknemers van hun eiland halen?

Zitten jouw werknemers nog te veel op hun eigen eiland? Kan de samenwerking stukken beter en is het teamverband soms ver te zoeken? Kom spelen bij DOL Events!

Kies één van onze spellen of neem contact op voor een teambuilding spel op maat.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen