Spellen van Betekenis / Corporate Social Responsibility Games
19 maart 2021 
in Blog

Spellen van Betekenis / Corporate Social Responsibility Games

Corporate Social Responsibility (CSR)

De reputatie van een bedrijf is tegenwoordig voor een niet te onderschatten deel afhankelijk van hoe bewust het bedrijf omgaat met de natuur, de medemens en de werknemers. Dit noemt men in het algemeen Corporate Social Responsibility: de sociale en milieukundige verplichtingen van een bedrijf jegens zijn belanghebbenden en de maatschappij in het algemeen. Velen in het bedrijfsleven zijn het er over eens dat Corporate Social Responsibility (CSR) een steeds grotere invloed krijgt. 

CSR is:
‘het respect dat een bedrijf heeft voor de belangen van de maatschappij, aangetoond door actief te beseffen welk effect de bezigheden van het bedrijf hebben voor consumenten, werknemers, aandeelhouders, de gemeenschap en het milieu.’

 

 

Wil jij dat jouw medewerkers beter leren samenwerken? Ja, tuurlijk kan je daarvoor een saaie meeting organiseren, waarin je een langdradige Power-point voordraagt met dingen die ze daarvoor moeten doen. Grote kans dat je medewerkers dan meer aandacht hebben voor de vogeltjes buiten of krabbeltjes tekenen in hun notitieboek. En neem het ze eens kwalijk…

Maar hoe gaaf zou het zijn om je medewerkers beter leren samen te werken in de vorm van een spel? En hoe leuk is het dan als dit spel niet alleen bijdraagt aan het gevoel van saamhorigheid, maar ook nog eens de kennis van je deelnemers vergroot? Bijvoorbeeld over de veiligheid binnen het bedrijf, of het scheiden van afval.

DOL Events heeft dan hét perfecte spel voor jou. Met de ‘Spellen van Betekenis’ van DOL Events organiseer jij uitdagende spellen die bijdragen aan saamhorigheid op de werkvloer én die tegelijkertijd de kennis van medewerkers vergroten. Win-win!

Spel van Betekenis: minder plastic op de werkvloer

Stel je voor dat je als werkgever meer wilt doen om de hoeveelheid plastic te verminderen. Je kunt dan je producten in de kantine in minder (of geen) plastic verpakken. Dat is een mooi begin. Maar hoe ga je om met al die medewerkers die zelf hun lunchpakketje – lees: bruine boterhammen met kaas in een plastic zakje – meenemen? En hoe zorg je ervoor dat de medewerkers ook thuis bewuster met plastic omgaan? Want ja: wie heeft er thuis geen plastic tas vol andere plastic tassen staan?

Een grootschalige campagne kan dan een oplossing zijn. Het begint immers met bewustwording. Maar nóg veel leuker is het om je medewerkers in een spel meer te leren over de plasticsoep – gecombineerd met een lunch – en zo bewustwording te creëren. Juist het competitieve element in spellen zorgt ervoor dat de medewerkers informatie makkelijker onthouden en het na afloop nog eens overdenken. Een voorbeeld van een Spel van Betekenis die we nu aanbieden is een spel wat deelnemers bewust maakt van het plastic probleem. Plastic Mission Impossible

Op locatie, online of hybride

Voor de Spellen van Betekenis hoeven je medewerkers de deur niet uit. De spellen zijn online, hybride of live te spelen. Met andere woorden, wie wil, gaat naar de locatie. En de andere medewerkers spelen gewoon online mee vanuit hun thuiskantoor. Pyjamabroek onder een colbert? Niemand die ‘t ziet!

Maar volledig online of volledig op locatie kan natuurlijk ook. Dat volledig online heeft nog een voordeel: bij slecht weer kan het spel gewoon doorgaan!

Wat houden de Spellen van Betekenis in?

Alle spellen bestaan uit meerdere opdrachten. Ongeacht het onderwerp gaan ze allemaal over creativiteit, samenwerken en actie. Ze hebben ook allemaal een educatief en actueel thema. Een aantal vaste elementen komen in al onze Spellen van Betekenis terug. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

  • Hersenkrakers en puzzels
  • Muziek- en filmopdrachten
  • Opdrachten waarbij je de werkelijkheid digitaal verandert (Augmented Reality)
  • Ludieke teamopdrachten (vergeet geen foto’s te maken)

Kortom: geen gapende medewerkers, maar op het puntje van hun stoel!

Spellen van Betekenis in het kort

De Spellen van Betekenis van DOL Events zijn geschikt voor kleine en grote groepen en zijn te spelen in verschillende teams. Zo kun je de spellen spelen met 8 medewerkers, maar ook met 500. Gemiddeld duren de spellen 75 minuten, waarvan een kwartier introductie van het spel en een kwartier voor het weergeven van de resultaten.

Wil je specifieke bedrijfsinformatie in het spel opnemen, dan is dat natuurlijk mogelijk. De Spellen van Betekenis zijn op dit moment verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Daarnaast werken we nog aan verschillende andere talen. Heb je hiervoor suggesties, deel ze dan vooral met ons.

Wil jij jouw medewerkers op een leerzame, speelse en competitieve manier laten kennismaken met de onderwerpen die jij belangrijk vindt in je bedrijf? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden en maak kennis met de Spellen van Betekenis!

 

 

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen