Harmonisch leren samenwerken in een team

Harmonisch leren samenwerken in een team

Leren samenwerken in een team, zowel harmonisch als efficiënt? Hoe zou het zijn als je dat kan bereiken met jouw team, bedrijf of organisatie? Als iedereen met plezier en overtuiging zijn of haar kwaliteiten volledig in zou zetten voor het gemeenschappelijke bedrijfsdoel? Hoe zou het zijn als ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt en open staat voor nieuwe ontwikkeling  en veranderingen in plaats van zich er tegen te verzetten? Hoe zou het zijn als jullie echt gaan leren samenwerken in een team? Fantastisch… of een utopie?

Je stroomt tegen de stroom in

De werkelijkheid is waarschijnlijk complexer.  Misschien loop je steeds weer tegen dezelfde knelpunten in de samenwerking aan, tegen gebrekkige communicatie, motivatie die te wensen over laat of verzet als je dingen wilt veranderen. Het zou allemaal heel anders kunnen, je weet dat er veel méér mogelijk is. Of je zou een heel andere kant op willen, maar het lukt maar niet om iedereen mee te krijgen. Misschien heb je al van alles geprobeerd. Het is vaak net of je tegen de stroom in zwemt, of je maar niet echt vérder komt. Heel frustrerend!

Niet alleen

Het is misschien een schrale troost, maar je bent hierin zeker niet alleen. Wij hebben in ons 25-jarige bestaan al heel wat bedrijven en organisaties verder mogen helpen bij dergelijke problemen. Van alles is er al voorbij gekomen, en bij elk bedrijf en elke situatie vonden we samen met de deelnemers manieren om het schip wat aan de grond gelopen was weer vlot te trekken. Of om de koers te veranderen.

“De deelnemers waren verrast door de mate waarin zij hun eigen creativiteit in het resultaat tot uitdrukking brachten en het enorme enthousiasme waarmee zij geheel tegen hun cultuur in meededen”. Wilson, Twijnstra Gudde

Waarom spel om te leren samenwerken in een team?

We gebruiken spel als middel om veranderingen teweeg te brengen. Vaak denken we in vaste patronen en handelen we uit gewoonte.
Spel zet je volledig op een ander been. Je bekijkt en benadert de dingen vanuit een totaal ander perspectief.
Het blijkt dan ook dat spel veranderingen lichter maakt en de verkenning, opname en verwerking van nieuwe mogelijkheden Leren samenwerken in een team - twee paashazenbevordert. Door spel kun je medewerkers laten ervaren hoe ze (beter) kunnen samenwerken.
Je leert medewerkers wat hun rol binnen die samenwerking is en welke andere effectievere mogelijkheden er zijn om samen te werken.
Je medewerkers gaan gezonder, met meer plezier aan het werk.

 

Specialisten in cultuurverandering

Wij richten ons op veranderingen in de organisatiecultuur. Welke kwaliteiten zijn in de organisatie aanwezig?
Wat voor belemmeringen zijn er om deze kwaliteiten optimaal tot bloei te laten komen? Welke sfeer straalt het bedrijf uit?
Hoe kijken mensen tegen veranderingen aan? Hoe gaan medewerkers met klanten om?

Het gaat ons bij Dol Events erom de antwoorden op deze vragen zichtbaar en vooral ook ervaarbaar te maken voor de medewerkers zelf.
Wij richten ons niet op veranderingen in de structuur, maar in houding en cultuur.
Zo ontstaat bij de medewerker (waar dat nodig is) een eigen behoefte aan structuurverandering zonder druk van boven- of buitenaf!

Als de gehele organisatie een gemeenschappelijke ervaring meemaakt, werkt dat bijzonder krachtig. Hoe klein of hoe groot het aantal betrokkenen binnen de organisatie ook is, vanuit Dol Events bieden wij deze mogelijkheid. We creëren voor je team of bedrijf een gemeenschappelijke referentie-ervaring, die een goede basis legt voor een veranderingstraject.

Maar hoe gaan wij dan te werk?

Vanaf het moment dat je contact met ons opneemt gaan we op onderzoek uit. Samen met jou onderzoeken we je vraag, komen we tot een analyse van de situatie en formuleren we de doelstelling. Van daaruit ontwikkelen wij een traject dat klein van opzet kan zijn, maar ook een langere termijn kan bestrijken. Daarbij werken we samen met collega’s van allerlei disciplines, waaronder trainers, organisatieadviseurs, regisseurs, speldocenten en acteurs. Speelse en theatrale werkvormen zullen nooit ontbreken; hoe we deze zullen inzetten hangt af van de doelstelling. Kern is dat we het doel door middel van ervaringen nastreven.

Door middel van spelvormen die passen bij de gekozen doelstelling stimuleren we een grondhouding waarin veranderingen als iets natuurlijks gezien worden. Waarin deelnemers verantwoordelijkheid gaan nemen voor hun eigen handelen en voor de resultaten die dat oplevert. Zodat zij beter leren samenwerken in teamverband.

Veilige én uitnodigende situatie

Misschien twijfel je of onze methode wel past bij jouw collega’s of werknemers, of ze überhaupt wel bereid zullen zijn om mee te spelen. Onze ervaring is dat onze aanpak verrassend goed werkt. We zijn erin getraind om een zodanig veilige én uitnodigende situatie te creëren dat iedereen mee doet.

We hebben inmiddels een hele grote klantenkring opgebouwd van organisaties van wie medewerkers en /of klanten hoofdrollen vervulden in avonturen en allerlei verschillende soorten spelen.

We hebben vaak net zo van hen genoten als zij van ons. We hebben hen zien schitteren, zien zwoegen en elkaar zien ontroeren. We hebben hen leren samenwerken in een team. Bij veel van hen hangen de foto’s van deze evenementen nog boven hun bureau en vormen sterke verhalen van “toen ” de waterscheiding tussen wie er bij was en wie niet.

“Een geweldige ervaring. Mensen wisten eigenlijk al heel snel plezier en werken met elkaar te verbinden”. Manager afdeling P&O UMC

“Het spel maakte op scherpe en ludieke wijze het belang van commercieel denken en werken voelbaar. Nu, enkele maanden later, is het effect in het bedrijf al merkbaar”. Annemarie Vos, HR Factory

“Een bijzonder enerverende en energieke dag. Leuk en leerzaam om je collega’s in een andere rol te zien en andere kwaliteiten te ontdekken.” KPMG People Solutions

“Een groep die doorgaans niet gewend is risico’s te nemen of zichzelf op de voorgrond te plaatsen, wisten jullie door je persoonlijke en enthousiaste benadering echter binnen een mum van tijd voor je te winnen; met als resultaat daverende, spetterende optredens aan het eind van de middag. Elke groep ging voor goud en werd dan ook beloond door een groots applaus van hun collegae. Het was perfect georganiseerd en een ieder kon zijn eigen ei goed kwijt in de activiteiten”. Opdrachtgever Balance Business

“DOL is als een ongepolijste diamant: direct en zonder veel omhaal”. Manager wervingsbureau Kraanen, de Groot en Tan

Plezier in veranderen en leren samenwerken in een team vergroten

Het is onze missie om het plezier in veranderen en leren te vergroten. Wij ontwikkelen en begeleiden trainingen, workshops, managementgames, kick-offs en organiseren interactieve congressen. Spelenderwijs leren is de essentie van onze werkwijze. Wij zijn al 25 jaar specialist in het ontwikkelen en uitvoeren van spelconcepten voor trainingen en veranderingstrajecten en onze ervaring is dat het wérkt!

Ben je benieuwd geworden naar wat wij voor je zouden kunnen doen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. We luisteren graag naar je verhaal en – als jij dat wilt – vertellen we graag meer over onze aanpak. Samen bespreken we de mogelijkheden en dan merk je vanzelf of wij iets voor je kunnen betekenen.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen