Narren op de werkvloer: krijg ongefilterde feedback
28 februari 2024 

Narren op de werkvloer: krijg ongefilterde feedback

Laten jouw teamleden het achterste van hun tong zien? Zeggen ze écht wat ze van jouw ideeën vinden? Helaas worden de meeste leidinggevenden omringd door jaknikkers. Je denkt het geweldige te doen, maar krijgt niet alle feedback binnen. Teamleden kunnen bang zijn om te zeggen wat ze ergens echt van vinden. Vooral als hun mening veel afwijkt van de status quo.

Hierdoor ontstaan blinde vlekken in je leiderschap. Verandertrajecten verlopen stroef. De productiviteit ligt veel lager dan je zou willen. Conflicten op de werkvloer komen regelmatig voor. Niet de meest ideale situatie…

Stel dat je de kracht van de Nar kon inzetten om de waarheid op een luchtige en constructieve manier te onthullen? Bij DOL Events hebben we een nieuwe workshop ontwikkeld, waarin Narren de hoofdrol spelen op de werkvloer. Het doel? Het aanwakkeren van eerlijkheid, creativiteit en reflectie binnen teams. Zo wordt de verbinding versterkt en succes versnelt.

Narren beter samenwerken

Wat doet een Nar op de werkvloer?

De Nar, traditioneel gezien als de hofnar aan het hof van de koning, vervult bij ons een bijzondere rol. Niet langer is hij slechts de entertainer, maar hij is de bewaker van de werkelijkheid. Hij houdt op een speelse manier de spiegel voor aan de mensen binnen de organisatie. Tegenspraak, reflectie en humor worden ingezet als krachtig contragewicht voor macht en gefilterde perceptie.

Wat maakt dit spel zo uniek? Het geeft elke medewerker de vrijheid om af en toe zijn of haar innerlijke Nar toe te laten op de werkvloer. Een uur, een middag of zelfs een hele dag lang. Zonder consequenties. Zonder angst voor nadelige gevolgen.

Dit opent de deur naar ultieme eerlijkheid. Impulsen worden gevolgd, geen hand voor de mond.

Alles komt op tafel.


NAR: "Ah, de eeuwige strijd tussen deadlines en creativiteit. Zeg eens eerlijk, wie van jullie heeft ooit een briljant idee gekregen terwijl je in paniek een deadline probeerde te halen?"


Kleine kanttekening: Een gezonde hoge druk kan natuurlijk wel leiden tot de actie die op dat moment nodig is. 

Narren maken het bespreekbaar

In deze setting floreert creativiteit. Wat onuitgesproken was, wordt eindelijk besproken. Het vastzittende komt los. Het is een kans voor teamleden om buiten de grenzen van hun normale rol te treden en frisse perspectieven te bieden. Het biedt leiders de mogelijkheid om hun eigen blinde vlekken te ontdekken en los te laten.

Bij DOL Events bieden we een workshop aan die deze principes in de praktijk brengt. Door middel van speelse activiteiten en doordachte reflectiemomenten, helpen we teams om de kracht van de Nar te gebruiken en zo de weg vrij te maken voor diepgaande verbinding en groei.

Het is tijd om de Nar binnenin ons allemaal te laten spreken. Alleen dan kunnen we de volledige waarheid ontdekken en samen bouwen aan een succesvolle toekomst.


NAR: "Laten we eens kijken naar het mysterie van de verdwenen motivatie! Oh wacht, ik zie het al: die is begraven onder een stapel onnodige bureaucratie."


Nar op werkvloer

5 redenen waarom jij Narren op de werkvloer wil

Narren op de werkvloer. Het klinkt misschien wat confronterend. Stel je voor dat iedereen opeens – zonder blad voor de mond – jou van feedback gaat voorzien. Heftig!

Toch hebben Narren op de werkvloer heel veel voordelen. Daarom hebben we 5 goede redenen voor je op een rijtje gezet:  1. Weg met blinde vlekken: Narren helpen bij het blootleggen van blinde vlekken binnen de organisatie. Ze fungeren als kritische waarnemers en kunnen op een speelse manier de realiteit onder de aandacht brengen, waardoor leiders en teamleden zich bewuster worden van hun eigen perspectieven en beperkingen.
  2. Stimuleren van eerlijkheid en authenticiteit: het introduceren van een Nar op de werkvloer moedigt medewerkers aan om eerlijk en authentiek te zijn. Het biedt een veilige ruimte waarin mensen zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te uiten, zonder angst voor oordeel of negatieve consequenties.
  3. Bevorderen van creativiteit: de Narren op de werkvloer stimuleren creativiteit en innovatie. Door de traditionele hiërarchie en verwachtingen te doorbreken, kunnen teamleden buiten de gebaande paden denken en nieuwe ideeën genereren die anders misschien niet zouden worden verkend.
  4. Versterken van teamverbinding: Narren versterken de teamverbinding. Door samen uitdagingen aan te gaan, grappen te maken en elkaar te ondersteunen in een speelse context, ontstaat er een gevoel van samenhorigheid en teamgeest.
  5. Verbeteren van communicatie en samenwerking: Narren helpen bij het verbeteren van communicatie en samenwerking binnen teams. Door open en directe communicatie aan te moedigen, kunnen misverstanden worden voorkomen en kunnen teamleden effectiever samenwerken om gemeenschappelijke doelen te bereiken.

Een Nar op de werkvloer is daardoor een positieve toevoeging. Narren op de werkvloer leiden tot een meer inclusieve, eerlijke en innovatieve werkomgeving. Teamleden voelen zich vrij om zichzelf te zijn en op een leuke en creatieve manier bij te dragen aan het succes van de organisatie.


NAR: "Welkom bij de dagelijkse dans van de kantoorpolitiek! Wie heeft er zin om zich in 117 bochten te wringen, om te voldoen aan de verwachtingen van anderen?"


Durf jij het aan?

Uiteraard zorgen we altijd voor een setting waarin iedereen zich veilig voelt. Juist deze speelse benadering zorgt ervoor dat iedereen zich betrokken en vrij voelt. Dat is precies de sfeer die jij als leidinggevende nodig hebt voor de perfecte onboarding of een succesvol verandertraject.

Laat je teamleden zijn wie ze zijn, inclusief hun – soms pittige – mening.

Je wordt er alleen maar beter van!

Neem vandaag nog contact met ons op om deze inspirerende workshop te boeken en de kracht van de Nar te ervaren. Samen verleggen we de grenzen van eerlijkheid, creativiteit en verbinding. Een supergemotiveerd en productief team ligt binnen handbereik.

Ga jij deze uitdaging aan? Laten we samen sparren over de mogelijkheden.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen