Teambuilding met Belbin rollen, hoe werkt dat?
13 april 2023 

Teambuilding met Belbin rollen, hoe werkt dat?

Weleens gehoord van de Belbin rollen? Succesvol samenwerken in een team kan een hele uitdaging zijn. De Belbin teamrollen helpt je jezelf en collega’s beter begrijpen. Het Belbin framework gaat uit van 9 rollen met elk hun eigen talenten en valkuilen.

Een optimaal en succesvol werkend team ontstaat als er een goede combinatie van verschillende rollen wordt gemaakt. De Belbin rollen bieden een handige beschrijving van gedrag die we vrij eenvoudig kunnen herkennen als we met anderen samenwerken.

Elke teamrol heeft een eigen manier van omgaan met het werk én met collega’s. Door de Belbin rollen toe te passen tijdens onze teambuilding events laten we zien hoe het combineren van deze verschillende stijlen voor effectievere teams zorgt.

Belbin rol specialist

Belbin teamrollen

De Belbin teamrollen zijn ontwikkeld door de Britse management psycholoog dr. Meredith Belbin.

Het idee achter de Belbin teamrollen is dat elk individu verschillende sterke punten heeft die kunnen bijdragen aan een succesvol team. Door te begrijpen welke rol elk teamlid kan spelen, kan het team efficiënter samenwerken.

Belbin identificeert negen verschillende teamrollen:

  1. Bedrijfsman
  2. Brononderzoeker
  3. Groepswerker
  4. Monitor
  5. Plant
  6. Specialist
  7. Voorzitter
  8. Vormer
  9. Zorgdrager

Een beter begrip creëren van de talenten en valkuilen van alle teamleden helpt de samenwerking verbeteren. Elk teamlid krijgt de taak die het beste bij hem of haar past. Er worden betere beslissingen genomen en efficiënter gecommuniceerd.

Belbin rol groepswerker

Het perfecte team met Belbin rollen

Zo kan een team eruit zien als alle Belbin rollen vertegenwoordigd zijn:

Een team heeft een creatieve oplossing nodig voor een probleem. De ‘voorzitter’ kan de ‘brononderzoeker’ inzetten om nieuwe ideeën aan te dragen, terwijl de ‘bedrijfsman’ deze ideeën omzet in uitvoerbare taken. De ‘monitor’ werpt een kritische blik op het geheel en zorgt voor de helikoptervisie over het project. De ‘vormer’ brengt het team in beweging terwijl de ‘plant’ met nieuwe, verfrissende ideeën komt voor een moeilijk probleem.

Ondertussen houdt de ‘zorgdrager’ de kwaliteit in de gaten en zorgt dat de deadline gehaald wordt. De ‘specialist’ houdt zich wat afzijdig tot zijn technische vaardigheid en specialistische kennis nodig is. De ‘groepswerker’ zorgt voor het echte wij-gevoel binnen het team. Constant op zoek naar evenwicht en harmonie zorgt de ‘groepswerker’ voor sfeer en een gevoel van saamhorigheid waar alle teamleden zich goed bij voelen.

Belbin rol zorgdrager

Minder conflicten op de werkvloer dankzij de Belbin rollen

Waar mensen samenwerken kunnen conflicten ontstaan. Eigenlijk is dat niet gek, met zoveel verschillende karakters op de werkvloer. Iedereen ziet de dingen op zijn of haar eigen manier. Voor het gemak gaan we er vanuit dat de ander er op dezelfde manier naar kijkt. Sterker nog; soms bedoelen we hetzelfde, maar leggen het anders uit. Een conflict kan snel ontstaan.

Het gebruik van Belbin teamrollen kan helpen conflicten binnen het team te verminderen. Elk teamlid begrijpt beter wat de sterke punten van de anderen zijn. Dit kan leiden tot meer respect en begrip binnen het team.

Belbin rol brononderzoeker

Belbin teamrollen toepassen in de praktijk?

Lijkt het je interessant om de Belbin teamrollen in de praktijk toe te passen? Goed idee!

Psychologische diversiteit binnen teams is belangrijk voor onder andere meer innovatiekracht.

Er zijn verschillende manieren om de teamrollen te verdelen in je team. Je kunt de teamleden zelf laten bepalen welke rol bij ze past, door ze de zelfperceptie vragenlijst in te laten vullen. Of via een teamsessie, waarbij teamleden in duo’s via een kaartspel de teamrollen ontdekken.

De teamrollen weten is stap 1, maar hoe maak je hier gebruik van in de praktijk? Daarvoor hebben we speciale teambuilding spellen ontwikkeld. Zo kunnen teamleden in een veilige en ongedwongen omgeving elkaar ontdekken en écht leren kennen. Een goed voorbeeld hiervan is het maken van de bedrijfsfilm.

Er zijn allerlei mogelijkheden qua onderwerp en opzet van de bedrijfsfilm.

Wat denk je bijvoorbeeld van een echte James Bond film met je team in de hoofdrol!


Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen