Hoe organiseer je een geslaagde introductiedag van de onboarding voor nieuwe medewerkers?
02 mei 2019 
in Blog

Hoe organiseer je een geslaagde introductiedag van de onboarding voor nieuwe medewerkers?

Een kennismaking met een nieuwe werkgever kan de relatie tussen werknemer en bedrijf maken of breken. Hoe deze dag verloopt, kan hen vertellen of zij de juiste beslissing hebben genomen om een baan in jouw organisatie te accepteren. Een positieve oriëntatie-ervaring resulteert in nieuwe medewerkers die:

  • enthousiast zijn over hun rol
  • zich comfortabel voelen op de werkplek
  • al snel goede relaties onderhouden met hun collega’s
  • zich kunnen verenigen met de waarden van het bedrijf

In feite vindt 20% van het personeelsverloop plaats binnen de eerste 45 dagen na de indiensttreding – en personeelsverloop is duur! De kennismaking met jouw bedrijf is dus cruciaal. Om geen nieuwe medewerkers te verliezen aan een negatieve ervaring tijdens deze introductie, dien je hun verwachtingen over jouw bedrijf te verstevigen en te laten zien dat zij de juiste beslissing hebben genomen door met jou samen te werken. Een geweldige introductiedag zorgt ervoor dat 69% van de werknemers langer dan 3 jaar in een bedrijf blijft werken!

Waarom het nu niet werkt

Veel bedrijven benaderen deze introductiedagen echter volledig verkeerd. Vaak denken werkgevers dat zij nieuwe medewerkers zoveel mogelijk moeten voorzien van informatie die voor het bedrijf belangrijk is. Maar dit leidt vaak tot een overkill aan kennis en droge informatie. Een te volle introdag met veel input zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers gaan twijfelen aan hun keuze. Deze aanpak geeft hen geen kans om hun relatie met de organisatie te verstevigen of een sterke band met andere werknemers te ontwikkelen.

Wanneer een introdag wel werkt

Natuurlijk, een introductiedag moet informatief zijn. Maar het moet vooral gericht zijn op de integratie van de nieuwe werknemers in het bedrijf en ervoor zorgen dat ze zich thuis voelen. Gelukkig heeft DOL Events een manier om een kennismakingsdag leuk, spannend en informatief te maken. Gebruik bijvoorbeeld onze populaire teambuildings app om speurtochten te bouwen. Deze kunnen een saaie introductie veranderen in een onvergetelijk avontuur voor iedereen. Verwelkom de nieuwe medewerkers en help hen de organisatie én het gebouw te leren kennen!

Speelse rondleiding en speurtocht

Een van de beste manieren om werknemers zich welkom te laten voelen, is door ze rond te leiden door je gebouw of organisatie. Sommige bedrijven delen plattegronden van de omgeving uit en wijzen op populaire restaurants in de buurt. De speurtochten van DOL Events voegen een extra niveau toe aan deze gebruikelijke kantoor-rondleiding. De nieuwe werknemers worden namelijk uitgedaagd om op een speelse en informatieve manier het bedrijf en de omgeving te ontdekken en de overige medewerkers te leren kennen.

De speurtochten worden uitgevoerd via onze app op de smartphone van de betreffende medewerkers. Hiermee kunnen ze raadsels oplossen, collega’s leren kennen, leuke foto’s met elkaar maken of veiligheidsroutines van het bedrijf eigen maken. Zo wordt al spelend de nieuwe werkplek ontdekt. Wij van DOL Events kunnen met jullie samenwerken om deze speurtocht voor je organisatie aan te passen, of het nu gaat om een hoofdkantoor, een educatief centrum of dierentuin.

Hoe vergroot je de kans op het creëren van een langdurige relatie met werknemers?

Onze speurtochten zijn zo opgezet dat de teams uitdagingen aangaan en concurreren met andere teams. Dit draagt er toe bij dat nieuwe medewerkers hun toekomstige collega’s sneller en op een niet-alledaagse manier (beter) leren kennen. Door dit teamwerk zullen onderlinge relaties zich beter ontwikkelen en dit komt de samenwerking op de werkvloer weer ten goede. Werknemers zullen minder gespannen communiceren met hun nieuwe collega’s, omdat het ijs tijdens de eerdere kennismaking al gebroken is. Zo vergroot je de kans op een langdurige werknemersrelatie

De voordelen van goede communicatie

Communicatie is een van de belangrijkste instrumenten om de efficiëntie en productiviteit te vergroten. De activiteiten in onze speurtochten halen de vaardigheden en sterke punten van mensen naar boven. Teamleden kunnen bijvoorbeeld ontdekken wie goede leiders zijn, wie het meest effectief handelt onder tijdsdruk en wie strategisch het meeste kennis in huis heeft. En natuurlijk wat ze zelf in huis hebben en of willen verbeteren.

Informeer nieuwe werknemers over de cultuur en waarden van je bedrijf

  • Gebruik speurtochten om nieuwe medewerkers meer te leren over de geschiedenis van je bedrijf en de cultuur rondom jouw merk.
  • Test je nieuwe werknemers met leuke vragen over de visie van je bedrijf.
  • Laat ze kennismaken met hun toekomstige collega’s door middel van korte interviews
  • Integreer de waarden van je bedrijf in foto- en video uitdagingen. Hierdoor worden de nieuwe medewerkers zich bewust van waar jullie als bedrijf voor staan.

Dit soort interactief leren draagt ertoe bij dat belangrijke informatie beter beklijft  bij je nieuwe werknemers. Zo heb je de juiste tools om starters ook binnen jou organisatie snel effectief in hun rol te krijgen.

Waarom je samenwerkt met DOL Events

Onze speurtochten zorgen voor een verrassende en boeiende boost in jullie introductiedag zodat de kans op verloop aanzienlijk minder is. Medewerkers zien dat jullie ze echt waarderen door dit hartelijke en informatieve welkom. Ze worden hierdoor enthousiast over hun toekomstige werkkring. Zoals we allemaal weten: gelukkige werknemers werken harder en leveren betere resultaten.

We hebben in de 25 jaar dat we bestaan onder meer gewerkt met Microsoft, KPN, Shell, AH, Google, Humanitas, Apple, De Postcode Loterij en vele andere organisaties. Geef je nieuwe medewerkers de kennismaking die ze nodig hebben om een goed gevoel te krijgen over je bedrijf en om er met enthousiasme te werken. Neem direct contact op via fred@dolevents.com voor het plannen van een leuke dag!

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen