DISC in actie: verken ‘Het Magische Land’ van teamdynamiek
28 februari 2024 

DISC in actie: verken ‘Het Magische Land’ van teamdynamiek

Heb je het idee dat je teamleden van een andere planeet komen? DISC is een krachtig hulpmiddel dat de diversiteit in gedrag en communicatiestijlen binnen teams inzichtelijk maakt. Alle teamleden hebben hun eigen denkwijzen, prioriteiten en manieren van handelen. Hoe kun je deze schijnbaar onoverbrugbare kloof toch overbruggen?

In elk team ontstaan er wel eens spanningen, meningsverschillen en miscommunicaties. Zodra je begrijpt hoe individuen reageren onder druk, hoe ze beslissingen nemen en hoe ze omgaan met veranderingen, kun je hier veel beter mee omgaan. Dat is precies wat DISC doet, het helpt teams hun onderlinge dynamiek te verbeteren.

Ontdek de vier hoofdstijlen van DISC: Dominant (D), Invloedrijk (I), Stabiel (S) en Consciëntieus (C). Zodra teams een gemeenschappelijke taal vinden, zullen ze elkaar beter begrijpen. Dat is niet alleen goed voor de productiviteit, maar ook voor het werkgeluk.

“Er is geen betere plek om deze gedragsstijlen te leren kennen dan in ‘Het Magische Land’.”

Waarom begrijpen mijn teamleden mij niet?!

Het is een vraag die menig teamleider, projectmanager of collega zich afvraagt omringd door een wolk van verbazing en frustratie. Handgebaren, PowerPoint-presentaties, niets lijkt te helpen. Je bevindt je in een doolhof van miscommunicatie.

Zo frustrerend. Je hebt alles al 10x uitgelegd en nog lijken je teamleden precies het tegenovergestelde te doen. Om moedeloos van te worden.

Maar ondertussen in het hoofd van je teamleden:

D  "Waarom zou ik wachten op anderen? Ik kan dit veel sneller zelf doen."

  "Waarom saai zijn als je ook sprankelend kunt zijn?!"

S  "Verandering? Hmm, laten we eerst eens kijken hoe dit ons zal beïnvloeden."

C  "Ik heb de details nodig. Alles moet kloppen voordat we verder gaan."

Misschien, heel misschien, hebben je teamleden een geheime vergadering belegd waarin ze hebben besloten om allemaal tegelijkertijd "ja" te knikken, terwijl ze eigenlijk geen idee hebben waar je het over hebt.

Maar nee, dat is te absurd, toch? Het is waarschijnlijk gewoon een kwestie van verschillende perspectieven en communicatiestijlen. En daar komt DISC om de hoek kijken, als de verlosser van verwarde geesten en verloren zielen in de wereld van teamdynamiek.

DISC toepassen werkvloer

Leuk die DISC-stijlen, maar hoe ga je daarmee om?

Het is één ding om te weten dat je collega een 'D' is, maar heel iets anders om te weten hoe je effectief met die 'D' moet omgaan. Gelukkig biedt DISC niet alleen inzicht in de verschillende persoonlijkheidsstijlen. Het geeft ook handvatten voor effectieve communicatie en samenwerking. Het draait allemaal om flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Je weet dat je 'D'-collega graag direct en to the point is. Dan kies je bij het communiceren met hem om recht door zee te zijn, zonder al te veel omwegen. Heb je te maken met een 'S'-collega dan weet je dat deze van stabiliteit houdt. Veranderingen worden liever vermeden. Hier is het belangrijk om geduldig te zijn en veranderingen op een rustige en stapsgewijze manier te introduceren.

Het draait allemaal om het begrijpen van de behoeften en voorkeuren van je teamleden. Daar pas jij je eigen communicatiestijl op aan, om effectieve samenwerking te bevorderen. Met DISC als je gids, kun je de magie van teamdynamiek ontdekken en toepassen, zodat jullie samen groeien.

DISC in de praktijk leren kennen

DISC toepassen in de praktijk is nog best een uitdaging. Daarom gaan we in ‘Het Magische Land’ de magie van DISC in de praktijk ontdekken. In 1 middag dompel je je, samen met je teamleden, onder in de 4 gedragseigenschappen van DISC. Deze worden vertaald naar 4 volken:

  • D zijn de Demonen
  • I zijn de Kinderen
  • S zijn de Elven
  • C zijn de Structo’s

 Je verplaatst je in 1 volk en gaat van daaruit samenwerken met de andere volken. Om je goed in te leven in een bepaald DISC-profiel, zijn er verschillende oefeningen die jullie gaan uitvoeren. Afgewisseld met magische opdrachten zoals “Je bent 1 minuut betoverd en houdt een vlammende toespraak over…”. Hilarisch én leerzaam tegelijk.

DISC teambuilding

DISC-stijlen op de werkvloer

Hoe pas je deze inzichten vervolgens toe in de echte wereld, op de werkvloer? Het begrijpen van de DISC-stijlen is pas het begin. De echte uitdaging ligt in het vertalen van deze kennis naar effectieve communicatie, samenwerking en conflictbeheersing. Het gaat erom hoe je in de praktijk omgaat met die 'D'-collega die altijd haast lijkt te hebben, of die 'S'-collega die liever de status quo handhaaft.

Het is een spel van flexibiliteit, aanpassingsvermogen en begrip voor de verschillende behoeften en voorkeuren van je teamleden. Met ‘Het Magische Land’ brengen we DISC in de praktijk zodat jullie als team kunnen groeien, floreren en stralen als nooit tevoren in jullie eigen magische avontuur.

Verbeter je leiderschap met DISC

Het begrijpen van de diverse persoonlijkheidsstijlen en gedragsvoorkeuren van je teamleden is onmisbaar voor effectief leiderschap. Met DISC als jouw gids kun je niet alleen de teamdynamiek verbeteren, maar ook jouw leiderschapsvaardigheden versterken. Door je bewust te worden van de behoeften, communicatiestijlen en sterke punten van elk individu, creëer je een omgeving waarin iedereen optimaal kan presteren en groeien.

Wil je de kracht van DISC zelf ervaren en jouw leiderschap naar nieuwe hoogten tillen? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over ons teambuildingspel 'Het Magische Land'. Stap in dit betoverende avontuur en ontdek hoe DISC jou kan helpen om een leider te worden die niet alleen begrijpt, maar ook inspireert, motiveert en verenigt.

We kijken ernaar uit om samen met jou en je team op reis te gaan naar 'Het Magische Land' van teamdynamiek en leiderschap! https://dolevents.com/contact/


Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen