Werving en selectie gaat vaak volgens een vaste structuur. We doen het tenslotte al jaren zo. Daardoor wordt het hele riedeltje wat voorgekauwd en saai, terwijl jouw bedrijf dat helemaal niet is!
Wil je er als bedrijf echt uitspringen? Nieuwe medewerkers meteen laten zien hoe leuk het is om bij jullie te komen werken? Dan zul je het anders aan moeten pakken dan de rest. Goed personeel vinden én houden is tegenwoordig niet zo makkelijk meer. De arbeidskrapte is overduidelijk merkbaar.
Maak van solliciteren daarom meer dan eenrichtingsverkeer. Breng je bedrijf op een leuke manier onder de aandacht en kies een unieke manier om kennis te maken met nieuwe werknemers. Hoe je dat doet? Ontdek de sollicitatiegame!
Weg met de sollicitatiebrief
Solliciteren is bij veel bedrijven vooral eenrichtingsverkeer. Je vraagt zoveel mogelijk informatie van de sollicitant, die jou eigenlijk niet echt kent. Je ontvangt een sollicitatiebrief, die ook naar een dozijn andere bedrijven wordt gestuurd. De sollicitant doet zijn of haar best om een baan te bemachtigen bij een bedrijf waarvan ze denken er graag te willen werken. Maar helemaal zeker zijn ze er nog niet van. Vandaar ook die andere sollicitatiebrieven.
Wat je eigenlijk wilt als bedrijf is op een leuke manier kennismaken met je nieuwe werknemer. Solliciteren is eigenlijk een verlengde van de onboarding. Al tijdens het solliciteren wil je nieuwe werknemers enthousiast maken en je bedrijf in loodsen. Hoe groter hun enthousiasme, hoe groter ook de kans dat je een werknemer voor langere tijd binnenhaalt.
Natuurlijk wil je bepaalde dingen weten over je sollicitant, maar dat is andersom ook zo. Eigenlijk zou je als bedrijf ook bij je nieuwe werknemer moeten solliciteren. Het is natuurlijk zonde als iemand er tijdens de inwerkperiode pas achter komt dat de bedrijfscultuur totaal niet past. Dat voorkom je door tijdens de sollicitatieprocedure over en weer informatie uit te wisselen. Je krijgt dus eigenlijk een combinatie van een sollicitatie en een spel.
Meer kandidaten, want hier solliciteren is leuk!
Met de sollicitatiegame bieden we jouw sollicitanten een leuk spel, waarin ze op een unieke manier het bedrijf leren kennen en opdrachten uitvoeren. Zo geef je als bedrijf iets weg, in plaats van alleen te vragen. In het spel zit allerlei nuttige informatie verweven, maar je krijgt ook de kans om op een luchtige manier je sollicitant te leren kennen op het gebied van normen en waarden, gezondheid, powerposes presenteren etc. En uiteraard kan er ook gewoon om het CV gevraagd worden.
Alleen al je sollicitant de mogelijkheid bieden om een sollicitatiegame te doen, in plaats van die saaie sollicitatiebrief te schrijven is een unieke ervaring. Grote kans dat er veel meer kandidaten zich melden, of via via komen, omdat ze horen hoe leuk het is om op deze manier te solliciteren. Dit geeft niet alleen je bedrijf een positief imago, maar het geeft jou ook meer keus uit de beste kandidaten voor de functie.
Zelfs sollicitanten die het niet worden, blijven enthousiast
Deze manier van solliciteren is zo leuk, dat zelfs de kandidaten die uiteindelijk de baan niet krijgen enthousiast blijven. Grote kans dat ze volgende keer weer solliciteren. Een sollicitatiegame is hoe dan ook een leuke ervaring. Ze leren op een positieve manier kennismaken met je bedrijf.
Dit is een belangrijk gegeven, want sollicitanten met een slechte ervaring zullen dit delen met anderen. Zeker 66% deelt een negatieve sollicitatie-ervaring met familie en vrienden. Zo’n 25% denkt er ook nog over om deze ervaring te delen hun kennissen en daarbuiten. Wie weet hoeveel potentiële klanten daartussen zitten.
Dit is natuurlijk niet goed voor het imago van je bedrijf. Weet jij afgewezen kandidaten enthousiast te houden, dan is dit veel beter voor je bedrijf.
Naadloos over in de onboarding
Een sollicitatiegame is de perfecte manier om nieuwe werknemers naadloos over te laten gaan in de onboarding. Eigenlijk zijn ze tijdens de sollicitatie al begonnen met onboarden. Ze hebben een korte kennismaking gehad met de organisatie en weten wat ze kunnen verwachten. Je hebt ze tijdens de sollicitatie al enthousiast gemaakt om aan de slag te gaan. Een beter begin kun je niet hebben, toch?
Solliciteren is voor veel werknemers een spannend moment. Met de sollicitatiegame haal je de zenuwen weg. Je sollicitant krijgt een gevoel van betrokkenheid bij de organisatie. Op een ontspannen manier kennismaken geeft je een beter beeld van wie je in huis haalt. Aan de andere kant begint je nieuwe werknemer met veel meer zelfvertrouwen aan de nieuwe functie. Een win-winsituatie dus.
Ben je benieuwd hoe de sollicitatiegame er voor jullie organisatie uit kan zien? Laten we samen sparren. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe de sollicitatiegame in jullie werving- en selectieprocedure past.