Ontdek het verborgen talent van je werknemers
28 februari 2022 

Ontdek het verborgen talent van je werknemers

Verborgen talenten, ze zijn op elke werkvloer te vinden. Ongemerkt heb je goud in handen met je eigen werknemers, maar toch blijven veel bedrijven zoeken naar talenten buiten de organisatie voor belangrijke posities. Er worden hoge kosten gemaakt aan screening van nieuwe kandidaten. Terwijl je het risico loopt dat deze nieuwe kandidaten helemaal niet passen in de bedrijfscultuur.

Zonde, want de kans is groot dat de perfecte kandidaat al in de organisatie aanwezig is. Deze werknemer is helemaal thuis in de bedrijfscultuur en weet van de gang van zaken binnen het bedrijf. Toch blijven deze interne talenten vaak onopgemerkt. Hoe komt het dat deze over het hoofd gezien worden en hoe ontdek je alsnog deze parels op de werkvloer?

Waar zitten jullie verborgen talenten?

Zijn jullie binnen de organisatie ook druk bezig met speciale ontwikkelingsprogramma’s, waarbij opvallende talenten boven komen drijven? Vaak wordt hier alleen gericht op de in het oog springende werknemers, die vooraan staan bij elke promotie die er te halen valt. Maar zijn dit de beste kandidaten die je kunt krijgen?

Er zijn maar weinig organisaties die echt systematisch al hun werknemers scannen op verborgen talenten. Dit is een gemiste kans, waarbij veelbelovende kandidaten over het hoofd gezien worden. Ga zelf actief op zoek naar de verborgen talenten op de werkvloer, in plaats van te kiezen uit de werknemers die zichzelf aanbieden.

Verborgen taltent ontdekken

Laat je verrassen door je werknemers

Je zult je verbazen over de talenten die je tegenkomt. Zeker binnen grote organisaties kunnen talenten makkelijk ondersneeuwen en verborgen blijven. Een rustige persoonlijkheid zal zich niet zo snel op de voorgrond dringen en wordt overschaduwd door krachtigere persoonlijkheden, die niet altijd meer talenten te bieden hebben. Soms zijn het juist de rustige, onopvallende werknemers die uitzonderlijke prestaties leveren, goed samenwerken en effectief hun netwerken onderhouden. Toch blijven deze talentvolle werknemers vaak buiten het zicht van de managers.

 Ben jij als manager ook, bewust of onbewust, geneigd om te kiezen voor mensen die op je lijken? Dit is een veel voorkomende oorzaak waardoor veelbelovende toekomstige leiders binnen de organisatie verborgen blijven. Hoe hoog diversiteit en inclusie ook op de agenda staan, als mens worden we nu eenmaal aangetrokken door mensen die op ons lijken.

Daarnaast moet je oppassen dat je niet te veel focust vanuit de top-down. Natuurlijk weet je als leidinggevende wat leidinggeven inhoudt, maar dat wil niet zeggen dat dit op de werkvloer ook zo ervaren wordt. Leiderschapstalenten zijn soms veel breder dan waar je als organisatie de focus op legt. Het is een compleet pakket, dat je het liefst in één werknemer terugvindt. Verbreed je blik, zodat andere perspectieven niet buitengesloten worden.

Hoe vind je nu die verborgen talenten?

Verborgen talenten vinden is niet makkelijk. Zeker als je gewend bent aan kandidaten die vanzelf komen bovendrijven. Je zult nu een laag dieper moeten gaan. Op zoek naar die kandidaten die niet het standaard promotiepad kiezen en daardoor onzichtbaar blijven.

Het is tijd om actief op zoek te gaan naar talent. Nu kun je als manager al je werknemers scannen op hun prestaties en aanwezige (leiderschaps)eigenschappen. Maar de kans is aanwezig dat niet alle werknemers hun volledige potentieel laten zien in de functie die ze nu hebben. Kom er dan maar eens achter of hun talenten aansluiten bij de functie waarvoor kandidaten gezocht worden.

Wil je echt, waardevol talent boven water krijgen? Dan zul je jouw werknemers moeten uitdagen. Je kunt ze natuurlijk stap voor stap moeilijkere taken geven, maar dit is een lang proces. Het kan makkelijker en op een speelse manier, waarmee je meteen ook de teamspirit op de werkvloer verhoogt.

Verborgen talent ontdekken? Laat je werknemers spelen

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig. Je wilt weten hoe goed je werknemers werk kunnen verzetten, dan laat je ze toch niet spelen? Toch is spelen de beste manier om de verborgen talenten van je werknemers te ontdekken. Een spel is de meest ontspannen manier om jouw werknemers uit hun comfortzone te halen. Er ontstaat ongemerkt een competitiedrang, die de wil om te ‘winnen’ groter maakt. Hierdoor zullen werknemers alles uit de kast halen, ook hun verborgen talenten.

Deze spellen zijn hier leuke voorbeelden van:

Het Koningsspel

The Roaring Twenties 

DOL Events maakt spellen op maat om het beste uit al je werknemers te halen. Terwijl je personeel een leuke tijd heeft, zie jij de ware talenten verschijnen. Onze ervaren spelbegeleiders krijgen werkelijk iedereen in beweging. Opeens blijkt de rustig dame achter de balie een pittige tante te zijn met bijzondere leiderschapstalenten. Zo zie je maar…

Wil jij eindelijk kennismaken met de verborgen talenten binnen je organisatie? Wij denken graag met je mee over een passend spel, waarmee je de werkelijke potentie van je werknemers ontdekt.

Zullen we sparren? Neem vrijblijvend contact met ons op.


Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen