Onboarding community voor HR managers: Je staat er niet alleen voor!
19 april 2022 

Onboarding community voor HR managers: Je staat er niet alleen voor!

Als HR manager ben je verantwoordelijk voor de werving en selectie van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures binnen de organisatie. Dit kan een intensief en tijdrovend proces zijn. Heb je eindelijk de perfecte kandidaat gevonden, dan zie je deze niet graag weer vertrekken.

De onboarding is dan ook een cruciaal onderdeel van de introductie van nieuwe werknemers. Het blijkt dat 69% van de werknemers zeker 3 jaar bij een bedrijf blijft, wanneer ze een goede onboarding hebben gehad. Een goede onboarding zorgt er vanaf dag 1 voor dat je nieuwe werknemers zich betrokken voelen bij het bedrijf. Ze ervaren meer werkplezier en zullen beter presteren.

Toch wordt er nog vaak te weinig aandacht gegeven aan een uitgebreide onboarding. De structuur ontbreekt en de ellenlange handboeken worden niet gelezen. Nieuwe werknemers worden te veel aan hun lot overgelaten, waardoor er onzekerheid ontstaat over hun functie.


“Investeren in onboarding betaalt zich letterlijk terug; in meer arbeidsvreugde op de werkvloer, een hogere productiviteit en lager personeelsverloop.“


Samen pakken we onboarding goed aan

Wij begrijpen het belang van een goede onboarding als geen ander. Een goed onboarding programma helpt je de verschillende onderdelen van de onboarding goed te doorlopen. Je zorgt ervoor dat nieuwe werknemers zich echt thuis gaan voelen in jouw organisatie.

Een nieuwe werknemer verwelkomen is geen eenmalige actie. Dit proces vraagt voldoende tijd en aandacht. Je kunt niet van je nieuwe werknemers verwachten dat ze zich direct thuis voelen en weten hoe alles werkt.

Juist die eerste weken of zelfs maanden zijn bepalend voor de rest van het dienstverband. Ze ontdekken de cultuur binnen de organisatie, de samenwerking tussen collega’s, de ontwikkelingsmogelijkheden en hun nieuwe functie. Zodra er iets niet goed voelt, slaat de twijfel toe. Is dit wel de juiste baan voor mij?

Deze twijfels wil je voorkomen. Jij bent er zeker van dat dit de ideale kandidaat is voor deze functie. Dan wil je niet dat ze binnen enkele maanden alweer afhaken. Als HR manager houd je de vinger aan de pols om te zorgen dat elke werknemer op de juiste plek terecht komt.

Onboarding community voor HR managers

De onboarding community

Hoe ervaren je ook bent, je kunt altijd tegen problemen aanlopen. Nieuwe voorvallen op de werkvloer, waarover je even zou willen sparren met een andere HR manager. Speciaal voor jou hebben we de onboarding community voor HR managers opgezet.

Onboarding is een doorlopend proces. Het is geen rode loper die bij de voordeur stopt. Ook als je nieuwe werknemers eenmaal binnen zijn, wil je dat ze optimaal presteren. Dat lukt alleen als ze zich goed voelen in hun functie en binnen het team. Krijgt een van de ervaren werknemers een nieuwe functie? Ook daar is een onboarding op zijn plek. Ze kennen het bedrijf, maar het team, de functie en de bijbehorende verantwoordelijkheden zijn nieuw.   

Voordelen van de onboarding community

Het is altijd fijn als je er niet alleen voor staat. Je hebt al genoeg taken op je bureau liggen. Soms is het gewoon prettig als je ervaringen kunt delen met iemand die al eerder met jouw probleem te maken heeft gehad. Dit scheelt je veel tijd en denkwerk.

Ook het samenstellen van een goed onboarding programma vraagt de nodige tijd, inspiratie en creativiteit. Je wilt een nieuwe medewerker zo enthousiast maken, dat ze niet meer weg willen. Hoe maak je een onboarding programma dat nieuwe medewerkers zo aantrekt tot de organisatie? Je zoekt een logische opbouw en voldoende diepgang, maar het moet ook leuk zijn. Naast ‘droge informatie’ kan een quiz of grappige welkomstvideo de onboarding een extra bijzondere gebeurtenis maken.

In de community kom je samen met gelijkgestemden. Jullie hakken allemaal met hetzelfde bijltje. Ontdek hoe andere HR managers omgaan met de rugzak aan kennis en ervaring waarmee nieuwe werknemers binnenkomen. Deze rugzak wordt nog te vaak in een hoek gezet, terwijl er informatie van onschatbare waarde in kan zitten.

Onboarding community

Onboarding community maakt je werk makkelijker

De onboarding is een verlengstuk van de werving en selectie waar je al je tijd en aandacht aan gegeven hebt. Voorkom dat je steeds weer het werving- en selectieproces op moet starten, omdat nieuwe werknemers net zo snel weer weg zijn als je ze binnen haalt.

Met de unieke onboarding methode van Dol Events zorg je ervoor dat nieuwe werknemers zich meteen thuis voelen op hun werkplek en betrokken bij de organisatie. Werknemers die lekker in hun vel zitten presteren beter en zorgen voor tevreden klanten. Wat wil je nog meer? 

Ben je benieuwd naar de onboarding community? We zitten nog in de opstartfase, dus neem vrijblijvend contact met ons op en krijg als eerste toegang.

Of plan meteen een Speelse Onboarding Demo in:

   

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen