Onboarding: Snel bekend met het reilen en zeilen binnen je bedrijf
08 maart 2022 

Onboarding: Snel bekend met het reilen en zeilen binnen je bedrijf

Op een zeilboot is goed teamwork noodzakelijk. Alleen dan kom je vooruit. In een bedrijf is het niet veel anders. Een sterk team, dat zichzelf aanstuurt en helder communiceert, zorgt voor een succesvol bedrijf. Op een zeilboot lijkt het communiceren, delegeren en samenwerken vanzelf te gaan. De schipper stuurt het team zonder moeite aan en stimuleert de samenwerking.

Met elke overwonnen barrière wordt het team hechter en de communicatie beter. Het hele team is actief ingesteld en alle neuzen staan dezelfde kant op. Ging het op de werkvloer ook maar zo makkelijk.

Je haalt nieuwe werknemers aan boord om je team sterker te maken, zodat je de komende storm goed doorkomt. Je staat aan de start van een uitdagende wedstrijd en de concurrentie is sterk. Het zou fijn zijn als je nieuwe werknemers zo snel mogelijk bekend zijn met het reilen en zeilen binnen je bedrijf, zodat ze direct vol mee kunnen werken. Hoe pas je die rolverdeling en het gezamenlijke doel op een schip toe in je bedrijf, zodat er natuurlijk teamwerk ontstaat?

Een effectieve onboarding zorgt voor een sterk team, dat precies weet wat er van ze verwacht wordt en dit ook doet. Net als op een zeilschip. Natuurlijk is op een schip  het resultaat direct zichtbaar. Je kunt precies zien wat iedereen doet, hoe ze onderling communiceren en wat dit met de samenwerking doet. De kleine ruimte zorgt ervoor dat niemand weg kan lopen voor zijn of haar verantwoordelijkheden. Iedereen blijft betrokken tot in de haven.

Onboarding en zeilen

Wie haal jij aan boord?

Zeilen heeft meer met je bedrijf te maken dan je denkt. De directie is de kapitein, de teammanager is de stuurman, je team is de bemanning, de afdeling is het schip en elke dag varen jullie een race tegen jullie concurrenten, de andere boten in de zeilrace.

Wedstrijdzeilen draait om een winnende strategie, net als in business. Of jullie de race gaan winnen hangt af van het schip, de bemanning en de tactiek. Jullie schip moet in perfecte staat zijn: de hardware van je bedrijf. Alles moet kloppen, de technologie, het fabricageproces en de productie.

Je bemanning is verantwoordelijk voor de zeilvoering. Heeft elk zeil de juiste stand en bolling? Heeft het schip de ideale hellingshoek om de concurrentie voorbij te streven? Zolang jullie scherp aan de wind blijven, behalen jullie de maximale bootsnelheid. Dit betekent in de praktijk free cash flow, waarmee het verschil gemaakt kan worden.

Met de juiste tactiek neem je de concurrentie de wind uit de zeilen. Ga je met de meute mee over bakboord, of durf je het vrije water te kiezen? Op zee krijg je te maken met de elementen. Soms krijg je stevig de wind van voren, net als op de werkvloer. Het is een ingewikkeld spel van kracht en weerstand. De juiste teamleden aan boord halen helpt je de zeilrace te winnen.

Sterk team door onboarding

Onboarding voor een sterk team

In een team werk je met mensen. Om een team succesvol te laten werken is het belangrijk om te weten uit welke richting de wind waait. Dan weet jij over welke boeg je het moet gooien om de wind in de zeilen te houden. Natuurlijk waai jij niet met alle winden mee, maar houd je vast aan de uitgestippelde koers.

Hoe fijn is het om een nieuwe werknemer meteen op deze uitgestippelde koers te kunnen wijzen. Zodat vanaf het eerste moment ook zijn of haar neus dezelfde kant op staat en meteen duidelijk is wat er moet gebeuren.

Op een zeilboot wordt een moment van verslapping direct afgestraft met een verkeerde stand van de zeilen of zelfs een nat pak. Op de werkvloer is dit effect niet zo duidelijk merkbaar, maar daarom niet minder ingrijpend. Je kunt klagen over de wind, hopen dat die draait of gewoon de zeilen bijstellen. Met een effectieve onboarding zorg je dat je over een flexibel team beschikt, dat volop in de actiestand staat en vanaf de eerste dag betrokken is bij het bedrijf.

Onboarding is ook zorgen voor je schip

Heb je met de onboarding je nieuwe werknemers de zeilvaardigheid bijgebracht? Daar stopt het niet. Het onderhoud van je schip is net zo belangrijk. Als je het schip niet beschermt tegen weersinvloeden, vallen er vroeg of laat gaten in. Masten en zeilen hebben onderhoud nodig, dat geldt ook voor je team.

Alle hens aan dek, is op de werkvloer net zo belangrijk. Je hebt al je werknemers nodig om een project tot een succes te maken. Daarom is onboarding een doorlopend proces. Betrek je huidige personeel bij de onboarding van nieuwe werknemers, dit bevorderd de betrokkenheid van het complete team. Stop niet na 1 maand. Je nieuwe werknemers kennen de praktische zaken, maar gesprekken over hoe het nu gaat zijn misschien nog wel belangrijker voor een lange werkrelatie. Je wilt natuurlijk wel weten of deze matroos thuis hoort op jouw schip.

Onboarding sterk team voor de race

Een onboarding waarmee jullie de zeilrace winnen?

Steeds meer bedrijven zien de waarde van een goede onboarding. De vergelijking met een zeilschip laat zien dat je ook op de werkvloer een ijzersterk, effectief en productief team kunt neerzetten. Wil je een unieke onboarding? Daar helpt DOL Events jullie graag mee.

Onboarding wordt een onvergetelijk feest, waarin nieuwe werknemers direct in het team worden opgenomen. Benieuwd hoe een effectieve onboarding eruit kan zien?

Ontdek het in het gratis e-book ‘Speelse Onboarding’ 

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen