Kennismakingsspel: Hoe goed ken jij je collega’s eigenlijk?

Kennismakingsspel: Hoe goed ken jij je collega’s eigenlijk?

Je kunt al 20 jaar samenwerken met die ene collega, maar elkaar nog steeds niet echt kennen. Dat klinkt misschien raar, maar het komt vaak voor. Hoeveel weet jij nu echt van je collega’s? Komen er nieuwe collega’s bij dan maken we kennis. Er worden handen geschud, of een vriendschappelijke boks uitgedeeld. Je hoopt dat je de namen goed verstaan hebt en gaat onthouden….

Daar houdt de officiële kennismaking meestal wel bij op. Gaandeweg leer je jouw collega’s kennen door hoe ze zich gedragen op de werkvloer. Zouden ze thuis net zo zijn?

Echt kennismaken met je collega’s gaat verder dan alleen weten hoe ze heten. Als je elkaar echt kent, wordt effectief samenwerken een stuk eenvoudiger. Je weet precies wat je aan elkaar hebt en hoe je elkaar kunt motiveren.

Met het kennismakingsspel van DOL Events ga je als collega’s directer en op een dieper niveau met elkaar communiceren. Investeren in het leren kennen van je collega’s levert enorm veel op.

Enkele van de vele voordelen:

  • Een hogere productiviteit op de werkvloer;
  • Minder conflicten;
  • Effectief elkaars talenten inzetten;
  • Een grotere betrokkenheid bij de organisatie;
  • Meer werkgeluk.

Waarom kennismaken zo belangrijk is

De manier waarop je met elkaar kennismaakt, is bepalend voor de manier waarop je daarna met elkaar omgaat. En dan hebben we het niet over een snel kennismakingsrondje, al kan dit wel helpen om mensen zich op hun gemak te laten voelen.

Wanneer je geen idee hebt wie je om je heen hebt zitten op de werkvloer, wordt het ook erg moeilijk om je open te stellen, vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Zeker wanneer je in een bedrijf werkt waar veel nieuwe werknemers binnenkomen of waar een groot deel van je collega’s vanuit huis werkt, wordt het lastiger om elkaar goed te leren kennen. Het kan maanden of zelfs jaren duren voor je, een deel van, je collega’s kent. Veel verder kom je waarschijnlijk niet, zeker wanneer collega’s op een andere afdeling zitten en je ze alleen via e-mail ‘spreekt’.

Goed kennismaken met je collega’s zorgt voor meer begrip op de werkvloer en een betere samenwerking. Hoe beter je jouw collega’s kent, hoe meer plezier het je zal brengen. Het hechte team dat er op deze manier ontstaat, zal een veel hogere productiviteit hebben dan een team waarin de leden elkaar niet goed kennen.

Kennismaken beter teamwork

Hoe maak je goed kennis met je collega’s?

O.k. kennismaken is belangrijk, maar hoe doe je dit goed? De ene collega zal zonder erbij na te denken zijn of haar complete levensverhaal op tafel leggen. Terwijl de ander het niet nodig vindt om privézaken te delen met collega’s. Als je jouw collega beter wilt leren kennen, zul je verder moeten gaan dan de vraag: “Hoe gaat het met jou?”

Een gemiddeld voorstelrondje bestaat vaak uit een naam, leeftijd en woonplaats. Maar wat zegt dit over die persoon? Eigenlijk helemaal niets. Je wilt juist op een dieper niveau met elkaar praten. Op een andere manier dan je normaal op de werkvloer zou doen. Pas dan ontdek je wat er in iemand omgaat en hoe de ander in elkaar zit.

Nu start je waarschijnlijk niet zo snel een diepgaand gesprek bij de koffieautomaat. Dus hoe krijg je het dan voor elkaar, dat je collega’s op dit niveau leert kennen?

Kennismakingsspel voor betere samenwerking

Speciaal voor dit doel hebben we bij DOL Events het kennismakingsspel samengesteld. Onderdelen van het kennismakingsspel zijn onder andere:

  • De Speeddate
  • Sociometrie
  • Ranking
  • Op de Lijn
  • De Wandel opdracht

Alles bij elkaar duurt deze kennismaking 4 uur. Een kleine tijdsinvestering met een lange, positieve nawerking op de werkvloer.

Het Rankingspel is bijvoorbeeld een onderdeel van het grotere kennismakingsspel. In dit spel stel je elkaar leuke en soms diepgaande vragen. Je leert elkaar op een verrassende manier echt kennen.

Denk je eens in wat voor gesprekken er op gang komen als je de volgende vragen aan je collega’s zou stellen:

  • Waar zie jij jezelf over 5 of 10 jaar?
  • Met welke eigenschappen van jezelf ben je heel blij?
  • Wat is de grootste blunder die je ooit hebt gemaakt op je werk?
  • Waar kan ik jou voor wakker maken?
  • Wat is het slechtste, ongevraagde advies dat je ooit gekregen hebt?
  • Welke eerste indruk hoop je te maken?
  • Wat is de belangrijkste levensles die je ooit geleerd hebt?
  • Welke talenten wil je graag verder ontwikkelen?

Dit zijn vragen die je niet zo snel in de wandelgangen aan elkaar stelt, maar ze laten wel zien waar iemand mee bezig is of graag naartoe zou willen. Steeds meer werknemers zijn bezig met persoonlijke groei. Talenten op de juiste manier inzetten zorgt voor productiviteit en effectief werken. Om dit toe te passen is het handig om te weten welke talenten iemand heeft of aan welke talenten ze willen werken. Zo help je elkaar verder in het leven. Als dat geen mooi uitgangspunt is, dan weten wij het ook niet meer…

Het kennismakingsspel is op verschillende manieren toepasbaar binnen bedrijven. Het kan bijvoorbeeld een mooi onderdeel vormen van een meerdaagse training of perfect worden toegepast tijdens de onboarding.

Zullen we samen sparren hoe het kennismakingsspel de onderlinge banden bij jullie op de werkvloer kunnen versterken? Neem vrijblijvend contact op. 

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen