Hoe effectief is jouw verandercommunicatie?
22 december 2022 

Hoe effectief is jouw verandercommunicatie?

Verandercommunicatie is een grote uitdaging binnen veel organisaties. Een verandering in de software, reorganisatie, nieuwe producten of services, een verhuizing of culturele verandering op de werkvloer. Werk je in een grote organisatie, dan ben je regelmatig bezig met een verandertraject of onderga je zelf de verandering.

De meeste change management teams lopen tegen grote uitdagingen aan in de communicatie. Medewerkers zijn niet altijd even makkelijk mee te nemen in de verandering. De meeste hebben het druk genoeg met hun dagelijkse werkzaamheden en zitten niet te wachten op veranderingen op de werkvloer. 

Over elke verandering wordt volop gecommuniceerd, maar hoe effectief is deze communicatie eigenlijk?  

Welke communicatie werkt wel?

Hoe groter de verandering, hoe groter de weerstand meestal is. Medewerkers hebben geen behoefte aan verandering, ze hebben het druk genoeg met hun werk. Door thuiswerken ontbreekt het vaak aan feedback. Dat maakt het lastig om te zien in hoeverre de verandering geaccepteerd wordt en welke obstakels er nog zijn. 

Het is voor een change management team lastig om effectief hun boodschap over te brengen als medewerkers geen tijd maken om naar ze te luisteren én de noodzaak niet zien. 


Om de verandering succesvol door te voeren moeten eerst de obstakels; geen tijd, geen behoefte en geen feedback overwonnen worden.


Hoe doe je dat?

DOL Events heeft een zeer effectieve manier gevonden om mensen uit hun comfortzone te krijgen en direct in de actiestand te zetten. Met korte, speelse team evenementen worden 4 menselijke elementen geprikkeld:

  • Sociale verplichting
  • Nieuwsgierigheid
  • Competitiedrang
  • Speelsheid

Volop tijd voor verandering

Verwacht je dat medewerkers tijd maken in hun drukke agenda om zelf met de verandering aan de slag te gaan? Die kans is klein. Door deel te nemen aan het team evenement is de factor tijd geen probleem meer. Medewerkers doen mee met het evenement dat voor ze gepland is. Dit biedt een ingekaderde tijd om met volledige aandacht met de verandering bezig te zijn.  

Verandercommunicatie

Wél zin in verandering

Veranderingen worden over het algemeen niet met open armen ontvangen. Hoe zorg je ervoor dat het wel leuk wordt voor je medewerkers? Nieuwsgierigheid is een goede manier om voor een korte tijd het gevoel van ‘geen behoefte’ te doorbreken. 

Er is iets georganiseerd, dat prikkelt de nieuwsgierigheid. Tijdens het evenement zorgen we voor een gevoel van sociale verplichting. Bijdragen aan het team wordt beloond en houdt je medewerkers bij de les. Ze ontdekken informatie die met de groep gedeeld moet worden om samen de vragen op te lossen. 

De speelsheid van het evenement haalt mensen uit hun comfortzone, zodat ze openstaan voor verandering. Een vleugje competitiedrang zorgt ervoor dat je medewerkers er écht voor willen gaan. 

Onmisbare feedback

Feedback van de werkvloer is op alle fronten onmisbaar, zeker tijdens een verandering. Een goed georganiseerd evenement levert enorm veel inzicht in gevoelens en ideeën die leven onder je personeel. Deze informatie verkrijgen we met directe en indirecte vragen, maar ook door deelname, foto’s en video’s.  

Tijdens het evenement vragen we bijvoorbeeld deelnemers met pen en papier hun wensen en verwachtingen te visualiseren. Foto en video zijn een geweldige en speelse manier om gevoel weer te geven. 

We geven de voorkeur aan een ruimte op kantoor voor dit evenement, door het teambuilding effect. Kunnen niet alle medewerkers aanwezig zijn? Via Zoom of MS Teams betrekken we iedereen bij de verandering.   

Change management via Zoom

Hulp bij verandercommunicatie?

Met de juiste hulp verloopt het verandertraject een stuk soepeler. Ga je samen met DOL Events de verandering aan? Dan gaan we eerst met het management en toekomstige gebruikers om tafel. We willen glashelder weten welke pijnpunten deze verandering gaat oplossen. Deze informatie verwerken we in de evenementen.   

Om het overzicht te bewaren leggen we alle topics vast in een plan. Zo kunnen we samen overzichtelijk prioriteiten stellen en de verandering in logische stappen uitvoeren. Tijdens het traject plannen we verschillende evenementen in. Meestal raden we korte evenementen aan van niet meer dan 60 minuten. Zo kan een evenement eenvoudig worden ingepast tijdens de werkdag.  

Laat ons jouw veranderverhaal vertellen

Mensen houden van verhalen. Zelf saaie en moeilijke informatie wordt beter onthouden als het in verhaalvorm wordt aangeboden. Daarom creëert DOL Events een uniek en op maat gemaakt verhaal, dat de rode draad vormt door het verandertraject.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen succesvol te veranderen met effectieve communicatie?

Plan gratis en vrijblijvend een strategiegesprek van 30 minuten in.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen