Zoom burn-out, hoe komt het en wat doe je ertegen
20 april 2021 
in Nieuws

Zoom burn-out, hoe komt het en wat doe je ertegen

Zoomen is een nieuw werkwoord geworden sinds de corona crisis de hele wereld heeft overgenomen. Ondanks de ‘social distancing’ moeten we meer dan ooit verbinding met elkaar zien te maken. De ene Zoom meeting volgt de andere op. En alsof we nog niet genoeg achter een scherm gezeten hebben, Zoomen we ook in onze vrije tijd nog even door met vrienden en familie.

Maar al die tijd achter een scherm heeft ernstige bijwerkingen. De een heeft er meer en sneller last van dan de ander, maar algemeen worden klachten als vermoeidheid, stress, verhoogde angst tot zelfs burn-out genoemd.

Merk je dat je zelf of jouw team zich overweldigd voelt door de huidige persoonlijke en professionele Zoom verplichtingen? Het laatste waar je op zit te wachten zijn werknemers met een burn-out. Goed dus om je te verdiepen in wat een Zoom burn-out is en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Wat is een Zoom burn-out eigenlijk?

Zoomen lijkt zo makkelijk. Even een meeting plannen is zo gedaan en iedereen kan deelnemen, waar ze ook zijn. Juist daardoor wonen de meeste teams tegenwoordig meer vergaderingen bij dan ooit tevoren. Door het werken op afstand wordt er regelmatig even online afgestemd. Naast de algemene vergaderingen stemmen ook collega’s onderling af met een extra Zoom bespreking.

Steeds meer komt een algeheel gevoel van vermoeidheid om de hoek kijken. De reden is eigenlijk simpel. Kijken naar een computerscherm zorgt voor vermoeidheid van de ogen. Je medewerkers staren minstens acht uur per dag naar hun computerscherm. Hun ogen zijn al vermoeid voor de online Zoom meeting zelfs maar begint.

En dat is niet alles. Bij een Zoom meeting moeten we ons veel meer concentreren dan bij een offline vergadering. Waar we offline allerlei signalen als vanzelf binnen krijgen, zoals lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en stemmen, komt het nu allemaal via een scherm binnen. In plaats dat je jouw aandacht op één persoon richt, staart nu de complete afdeling naar je. Dat is doodvermoeiend.

Burn-out door zoom

Hoe gevaarlijk is een Zoom burn-out?

We zijn de eindeloze lijst Zoom meetingen ondertussen wel zat. Maar hoe gevaarlijk is een Zoom burn-out eigenlijk? In Amerika is er een duidelijk trend zichtbaar in de vorm van meer verkeersdoden door ‘Zoom vermoeidheid’. 
Ondanks dat er door thuiswerken 13,2 procent minder-kilometer werd afgelegd is er een opvallende stijging in het aantal verkeersdoden.

Er wordt hier gesproken over Zoom vermoeidheid. Dit is de mentale uitputting die veroorzaakt wordt door videovergaderingen. De overmatige hoeveelheid oogcontact in combinatie met drastisch minder lichaamsbeweging zorgt uiteindelijke voor een cognitieve overbelasting. Deze overbelasting houdt niet op zodra het scherm uit gaat.

Oorzaak van Zoom burn-out

Je werknemers brengen het grootste deel van de dag door achter schermen. Is het niet hun computerscherm, dan is het wel hun smartphone. Zoveel schermgebruik van dichtbij is zeer intensief en vermoeiend voor de ogen. Daarnaast zitten ze tijdens een Zoom meeting stil achter hun scherm. Terwijl lichaamsbeweging juist zorgt voor ontspanning en herstel.

De cognitieve belasting is veel hoger dan bij een gewone vergadering, waardoor er minder ruimte overblijft om nieuwe informatie te verwerken en op te slaan. Dit kan voor overmatige stress zorgen als belangrijke informatie vergeten wordt. Voor veel medewerkers is het een extra belasting om tijdens de hele meeting zichzelf live in beeld te zien. Het maakt ze extra bewust van hoe ze overkomen op het scherm en op anderen, wat voor extra onzekerheid kan zorgen.

Zoom burn-out voorkomen

Zoom burn-out voorkomen

Natuurlijk zou je liever je team weer op de werkvloer hebben. Maar het ziet ernaar uit dat we hier voorlopig mee moeten leren leven. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dus hoe voorkom je dat je werknemers in een Zoom burn-out belanden?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om je team te helpen. Het belangrijkste is ze weer in beweging krijgen. Niet alleen lichamelijk, maar ook in hun hoofd. Te lang achter hun scherm geplakt veranderen ze vanzelf in een leger Zoom-zombies. Daar hoef je weinig productiviteit meer van te verwachten.

Ik gebruik zelf bijvoorbeeld de 20-20-20 regel. Na 20 minuten Zoomen ga je even staan. Je komt dus letterlijk even in beweging. Het staren naar een scherm op korte afstand stompt af. Daarom staar je 20 tellen naar een object op minimaal 20 meter afstand. Even naar buiten kijken is een heerlijke afwisseling en haalt iedereen uit de slaapstand.

Beter omgaan met Zoom helpt een Zoom burn-out voorkomen. Hoe je dit doet?

Spelen tegen Zoom burn-out

Help je werknemers beter om te gaan met Zoom. Bij DOL Events houden we van spelen, spelende mensen zijn mensen op hun mooist. Ook wij maken volop gebruik van de online mogelijkheden tegenwoordig, maar we vinden het zeker zo belangrijk dat jouw medewerkers goed in hun vel blijven zitten.

Daarom verwerken we allerlei uitdagende activiteiten in onze Zoom spelen om Zoom burn-outs te voorkomen. Zo krijgen jullie indirect tips mee om jullie dagelijkse Zoom vergaderingen actiever en gezonder door te komen.

Wil je graag gezonde en energieke medewerkers? Wij hebben allerlei passende Zoom spellen en handige tips op dit gebied. Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen