Teambuilding: Online games versus live games

Teambuilding: Online games versus live games

Waar doe je goed aan op dit moment? Ga je voor online games of toch voor live games? Het is lastig kiezen in deze overgangstijd. Beide games dragen bij aan de verbinding binnen het team. We denken daarom graag met jullie mee. Misschien hoeven we helemaal niet te kiezen en kunnen we online games en live games combineren tot een nog effectievere manier om teams samen te laten werken. 

Teambuilding games helpen de effectiviteit van teams te verhogen. Teambuilding zorgt voor gelukkiger personeel, maar wat is nu beter: online games of live games? Een goede teamleider zal elke werknemer aanmoedigen om hun unieke vaardigheden en talenten aan te spreken. Kan dit net zo goed met een online game als in een live setting?

De voordelen van live games

Als mensen blijven we sociale wezens. We houden daarom van face to face contact. Dit is ook een belangrijk punt bij teambuilding activiteiten. Hoewel we tegenwoordig steeds handiger worden online, blijft live verbinden belangrijk. In de speelse omgeving waarin DOL Events live games organiseert, voelen mensen zich veilig en comfortabel. Door deze ervaring samen te delen ontstaat er betrokkenheid bij collega’s, waardoor een band met elkaar wordt opgebouwd. Dit is het gevolg van direct contact. 

Via een scherm maken we op een andere manier contact met elkaar. We zien minder van elkaar, waardoor sommige waardevolle signalen verloren gaan. Denk hierbij aan onbewuste lichaamstaal, bewuste bewegingen of gebaren die net buiten beeld vallen en gezichtsuitdrukkingen die op een scherm niet altijd duidelijk te zien zijn. 

Dit zijn belangrijke voorwaarden voor het opbouwen van een relatie met de ander en daarvoor is persoonlijk contact nodig. Tijdens een live game wordt de deelnemers een rijke communicatieomgeving geboden, waarin ze zich veilig voelen om nieuwe dingen te proberen, zodat ze samen tot oplossingen komen. Live games worden beleefd met alle zintuigen. 

Live teambuilding games helpen werknemers inzien dat ze zowel verbale als non-verbale communicatie gebruiken om nog beter te presteren. Zonder afleiding samen zijn, de hilariteit van het spel en de spannende spelelementen die collega’s beter laat communiceren levert een productief team op. Oude, vastgeroeste patronen worden doorbroken en er wordt op een speelse manier nieuw leven in het team geblazen.

Teambuilding live games

De voordelen van online games

De afgelopen tijd hebben we de voordelen van online games mogen ontdekken. En dat is nodig, want juist nu is het belangrijker dan ooit om betrokken te blijven. Een online meeting is anders dan een offline vergadering. Online games bieden de mogelijkheid om te oefenen in een veilige omgeving. De deelnemers durven eerder fouten te maken en groeien daardoor in hun probleemoplossend vermogen. 

Online games zijn uitermate geschikt voor het oefenen en verbeteren van bepaalde vaardigheden, zoals empathie, probleem oplossend vermogen en samenwerken. Als er daarna een goede vertaalslag gemaakt wordt naar de werkomgeving helpt dit teams om efficiënter te werken. Natuurlijk blijft er altijd ruimte voor verbetering en zal er voortdurend gewerkt moeten worden aan de groei van het team. Op de werkvloer is dit een doorlopend proces en zal het makkelijker gaan dan wanneer het grootste deel van het team thuis zit. Je wilt je werknemers meer bieden dan alleen een leuke break in hun werkzaamheden. Een betere samenwerking helpt je werknemers thuis makkelijker hun werk te doen en houdt ze betrokken bij de organisatie. 

Online games kunnen zelfs voor het HR beleid een strategisch onderdeel vormen, die op regelmatige basis ingezet kunnen worden. Je zit met een online game tenslotte niet vast aan een bepaalde dag of tijdsslot. Online games bieden allerlei mogelijkheden en halen het maximale uit de ervaring als ze periodieke opvolging krijgen.

Teambuilding online games

Combineer het beste van live games en online games

De komende tijd zal het nog niet mogelijk zijn om met grote groepen teambuilding activiteiten te ondernemen. Maar het maximale aantal deelnemers biedt wel de mogelijkheid om online en live te combineren. Laat een beperkt aantal medewerkers deelnemen aan de live games en de rest doet online mee. Zo breng je toch het team samen voor een leuke activiteit, met een extra dimensie. Online deelnemers zullen een hogere betrokkenheid laten zien als hun collega’s live aanwezig zijn. 

Dit sluit meteen mooi aan op de komende periode, waarin een (groot) deel van de werknemers nog vanuit huis blijft werken en een ander deel wel op de werkvloer aanwezig is. Het samenbrengen van online en live games bootst de huidige teamsituatie na, waardoor je jouw team een geweldige manier biedt om verbinding te maken, samen plezier te hebben en de teamdynamiek te verbeteren, zowel live als op afstand. 

Tijdens deze games wordt een mix gebruikt van live teambuilding technieken en online games. Zo kunnen alle medewerkers deelnemen, of ze nu live aanwezig kunnen zijn of vanuit een andere locatie inloggen. Tijdens de games kunnen verschillende rollen en verantwoordelijkheden verdeeld worden. Deze kunnen hetzelfde zijn, alsof ze fysiek in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Of er wordt gekozen voor een nabootsing van de teamsituatie, door het live team te laten profiteren van de online aanwezigheid van hun collega’s.

Haal het beste uit je team

Wil je ook nu het beste uit je team halen? Met de creativiteit van DOL Events zet je zowel live als online een spetterende game neer voor je werknemers. Een game waarin ze niet alleen even de spanningen van het werk kunnen loslaten en kunnen verbinden, maar ook spelenderwijs werken aan hun vaardigheden. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van live games, online games of een combinatie hiervan? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag een succesvolle en efficiënte game te bedenken voor jouw team.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen