Omgaan met veranderingen door te spelen

Omgaan met veranderingen door te spelen

Veranderen door spelen

Elk (groeiend) bedrijf heeft te maken met kleinere en grotere veranderingen. Ook al is je bedrijf of organisatie goed in wat er altijd al wordt gedaan, toch spelen omgevingsfactoren een kleinere of grotere rol in elk bedrijf.

Veranderen is bedreigend

Veranderen is een natuurlijk en onvermijdelijk gegeven, dat geldt voor individu en organisatie. Vaak worden veranderingen als bedreigend gezien, zeker als leden van een organisatie de verandering niet zelf hebben gezocht. Gevoelens van onvermijdelijkheid en bedreiging maken veranderen zwaar. Het is voor organisatie en individu daarom van belang om te zoeken naar een grondhouding waarin veranderingen als natuurlijk gegeven gezien worden. Een speelsere benadering van de werkelijkheid maakt meebewegen een heel stuk makkelijker en prettiger.

Medewerkers en hun routine

De belangrijkste factor bij (het slagen van) een beoogde verandering zijn de medewerkers. Medewerkers kunnen soms vastzitten in routines en patronen. En misschien herken jij dit wel bij jouw medewerkers:

  • Zij functioneren vooral vanuit routine
  • Er is veel weerstand
  • Medewerkers zijn meer gehecht aan routine dan aan verandering
  • Zij reageren met weerstand op verandering

De mens is een gewoontedier

Veranderen is een kwestie van verlangens vaststellen, van gewenning, van wennen en van routine. De meeste mensen ervaren weerstand bij verandering. Hoe komt dit eigenlijk? Een mens is een gewoonte dier en dat is maar goed ook. We vergeten echter vaak wat onze verlangens zijn, stellen ons tevreden met wat we kennen en raken verstrikt in onze gewoontes.

Wennen aan verandering

Als volwassene zijn we vaak bezig met nuttige dingen en patronen. Huishouden doen, geld verdienen, educatieve boeken lezen, kinderen opvoeden… Het lijkt er op dat wij als volwassenen serieus moeten zijn en dat het vooral de kinderen zijn die mogen spelen. Maar, hier is niets van waar. Spelen is een nuttige vorm van psychisch herstel, van persoonlijke ontplooiing en dagelijks plezier.

Terwijl alles om ons heen voortdurend verandert, blijven wij vaak hangen in die terugkerende, nuttige patronen. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Ieder mens kan door in contact te komen met zijn of haar verlangens wennen aan verandering en hierdoor meer levenslust, betrokkenheid en flow ervaren. En dit kan door te spelen

Zin krijgen in veranderen door te spelen

Door te spelen krijgen mensen weer zin in veranderen.

Mensen komen in contact met hun verlangens, hun wensen en hun doelen die ze ten aanzien van hun leven of hun werk hebben. Hierdoor raken ze gemotiveerd om de routine te doorbreken. En zullen wij ook meer betrokkenheid bij jouw bedrijf hebben.

Zin in veranderen of weerstand hebben tegen veranderen is dan niet meer een issue. Het gaan voor je verlangens en je doelen impliceert al verandering. En het roept de mogelijkheid van betrokken zijn, van flow, van genieten op.

Een aanpak om te veranderen door spelen

Als voorbeeld starten we met de aanpak die wij hanteren bij onze spelen. We beginnen onze sessies met een feest! De routine, dat wat er is, wordt geïnventariseerd en beloond. De top ervaringen binnen de routine worden ontdekt, benoemd en gevierd. Daarna is het tijd om verder te kijken. Want na de beloning ontstaat automatisch de behoefte aan een nieuwe stap. We reiken tools aan waarop mensen op een speelse en veilige manier worden uitgenodigd om stil te staan bij wat ze verder willen. Wat het bedrijf graag met de medewerkers wil bereiken. De verlangens van beide partijen brengen wij vervolgens in relatie met elkaar.

Welke werkwijze hanteren wij bij onze spelen?

Met spel stimuleren we zo’n grondhouding waardoor deelnemers gaan zien hoe zij het lot in eigen hand kunnen nemen. We creëren een setting waar ruimte is om met plezier te leren, te ontdekken te ontmoeten en te werken.

De beste werkwijze is het combineren van diverse technieken, zoals theater, drama en NLP technieken. Een benadering die per moment kan verschillen (actief, interactief en reflectief); een benadering die persoonlijk en groepsgericht is.

Een goede omgeving is heel belangrijk

De omgeving waarin dit gebeurt is heel belangrijk. Een goede speelomgeving voldoet wat ons betreft aan de volgende voorwaarden:

  • veilig
  • speels
  • uitnodigend
  • kunstzinnig
  • er is voldoende ruimte om topervaringen met en voor elkaar op te bouwen

Inspiratiebronnen bij het inzetten van een verandering 

Elk mens heeft andere inspiratiebronnen.  Voor de een is het een dichter of musicus. Voor een ander een acteur, schrijver of sportheld. Andere mensen hebben een inspiratiebron dichterbij. Een familielid, buurman of vriendin, die hem boeit, inspireert of motiveert. Ieder heeft zo zijn inspiratiebron of idool, die zijn leven kleur of zin geeft. Een boek of een artikel in een krant of in een blog kunnen je zoveel doen, dat het je leven sterk beïnvloedt. Gebeurtenissen kunnen je zo raken, dat je opnieuw over je eigen leven gaat nadenken. Een gesprek of een film kunnen je soms zo bezig houden dat het je leven verandert.

In onze spelen werken wij met diverse inspiratiebronnen. Wij kijken wat er bij het moment, het doel en de groep past en boren daarbij een bijpassende inspiratiebron aan.

Spelen met goede begeleiders

Dit is de kracht van onze combinaties:

  • Man/Vrouw dynamiek
  • Structuur/Charme
  • Analytisch/Gevoelvol
  • Spel/Humor
  • Acteur/Regisseur
  • Drama/Theater
  • Confronterend/veiligheid bieden

Veranderen door spelen in jouw bedrijf of team 

  1. Wil jij je medewerkers laten wennen aan verandering?
  2. Wil jij een verandering doorvoeren en is er weerstand bij je medewerkers?
  3. Sta je met je bedrijf voor een grote verandering en wil je deze zo elegant mogelijk met je medewerkers aangaan?
  4. Wil je meer betrokken medewerkers bij je bedrijf?
  5. Merk je dat je bedrijf niet mee kan in de veranderingen die de globalisering met zich meebrengt?
  6. Of: wil jij gewoon een ontzettend leuke dag ervaren met je medewerkers en hierdoor nieuwe inzichten opdoen?

Boek dan een spel bij DOL Events.

  • Je speelt uitsluitend met ervaren DOL-acteurs en spelbegeleiders.
  • Voor iedere deelnemer is er een passende rol of taak.
  • Gegarandeerd leuke interactieve middag of avond.
  • Alle spelen worden op locatie of bij jullie bedrijf gespeeld.
  • Wij zorgen voor materiaal en rekwisieten.
  • Je leert je collega’s van een héél andere kant kennen en waarderen …
  • De beoogde verandering wordt in gang gezet…

Vraag nu een gratis adviesgesprek bij DOL Events aan.

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen