Fit blijven in de zorg: Zo blijven je medewerkers gezond en inzetbaar
14 februari 2022 

Fit blijven in de zorg: Zo blijven je medewerkers gezond en inzetbaar

Fit blijven in de zorg is een hele uitdaging. Vaak wisselende diensten, stress en niet altijd even gezond eten. Dat hakt er op een gegeven moment in. Juist in de zorg is het belangrijk dat de medewerkers fit zijn en fit blijven. Want alleen dan blijven ze inzetbaar.

Fit zijn gaat verder dan alleen lichamelijk, ook mentaal moeten je medewerkers het werk aan kunnen. Hoe fit zijn jouw medewerkers? Kunnen ze fysiek zwaar werk goed aan? Hoe gaan ze om met wisselende diensten. Slapen ze wel voldoende en volgen ze een gezond eetpatroon? Gebrek aan fitheid kan een serieus probleem worden als je medewerkers boven de 40 komen, of last hebben van overgewicht.

Natuurlijk is het niet jouw taak om je medewerkers op te voeden en toezicht te houden op wat ze eten, hoeveel ze slapen of sporten. Het is wel belangrijk dat je de vinger aan de pols houdt wat hun gezondheid betreft. Hoeveel stress ervaren ze op de werkvloer en weten ze hoe ze hiermee om moeten gaan? Hebben ze last van slaapproblemen, die ze niet melden bij hun leidinggevende?

“Door op een speelse manier betrokken te blijven bij de fitheid van je zorgmedewerkers, zorg je voor meer werkplezier en betere inzetbaarheid.”

 

Een gezonde leefstijl houdt zorgmedewerkers fit

De gemiddelde zorgmedewerker maakt zijn of haar kilometers wel op de werkvloer. Ongemerkt worden er heel wat stappen gezet. Toch wordt de beweegnorm van minimaal 30 minuten per dag stevig wandelen of fietsen niet altijd gehaald. Daarnaast is het goed om ook drie keer per week minimaal 20 minuten intensief te bewegen als verdere verbetering van de conditie en spieropbouw.

Bijzonder om te weten: Bewust genomen stappen dragen veel meer bij aan de fitheid. Onbewust bewegen wordt eerder als vermoeiend ervaren, terwijl bewust bewegen in je brein wordt opgeslagen als positieve bijdrage aan je fitheid.

Beweging helpt overgewicht tegen te gaan. Net als kleine aanpassingen in de voeding. Door ook op de werkvloer gezond eten te stimuleren help je jouw zorgmedewerkers beter voor zichzelf te zorgen. Niet roken en matig met alcohol zijn natuurlijk bekende tips om fit te blijven, maar een gezonde nachtrust komt minder vaak in beeld. Toch zijn slaapproblemen een van de grootste redenen van niet fit op het werk verschijnen.

Juist onder zorgmedewerkers komen slaapproblemen veel voor. Slecht slapen heeft een negatief effect op de algehele gezondheid. Het zorgt voor een lager werkvermogen en een grotere kans op verzuim. Na een slechte nachtrust hebben zorgmedewerkers minder energie en kunnen ze hun werk minder goed aan. Dit is een belangrijk punt om achter te komen.

Fitte zorgmedewerkers

Hoe fit zijn jouw zorgmedewerkers?

Hoe is het gesteld met de fitheid van je zorgmedewerkers? Dit is niet altijd aan de buitenkant te zien. Zo kan de vrolijkste medewerker toch een slechte (nacht)rust achter de rug hebben. Slecht slapen komt bovengemiddeld veel voor onder zorgmedewerkers. Een van de oorzaken hiervan is de werkdruk. Deze druk kan in meerdere vormen tot uiting komen. Denk bijvoorbeeld aan te veel werk moeten uitvoeren onder hoge tijdsdruk, emotioneel belastende situaties meemaken en grote lichamelijke inspanningen leveren tijdens het werk.

Daarnaast zorgen wisselende diensten meer dan eens voor een verstoorde slaap. Regelmatig nachtdiensten draaien gooit het slaapritme in de war en hier kan niet iedereen even goed tegen. Maar hoe kom je erachter wie hier onder te lijden heeft en wie minder of helemaal niet?

Bewustwording is de eerste stap naar een gezonder en fitter leven. Je zorgmedewerkers bewust maken van de impact van hun baan op hun leven, geeft ze praktische handvatten. Laagdrempelige manieren om direct aan de slag te gaan met hun gezondheid.

Zorgmedewerkers stimuleren fitter te worden

De belerende schoolmeester heeft nooit veel fans gehad. Met entertainment kom je veel verder. Daarom houden we bij DOL Events van spelen. Spelen op de werkvloer maakt de meest ingewikkelde veranderingen leuk. Als jij vindt dat je zorgmedewerkers fitter moeten worden, hoef je weinig enthousiasme te verwachten. Op een leuke manier stimuleren een fittere en gezondere levensstijl aan te nemen wordt wel met open armen ontvangen.

Neem je zorgmedewerkers mee in een boeiend spel, dat ze onbewust bijbrengt wat de gevolgen zijn van een ongezonde leefstijl. Spelenderwijs krijgen ze eenvoudige manieren aangereikt die ze meteen kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Je ontdekt hoe je zorgmedewerkers stress op de werkvloer ervaren en geeft ze handvatten hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Daarnaast is het samen spelen van een spel een geweldige manier van teambuilding. Ook collega’s die elkaar normaal niet zo snel zouden aanspreken, hebben nu een onderwerp van gesprek. Zo komen nieuwe samenwerkingen tot stand. Vele handen maken licht werk en collega’s die elkaar in de gaten houden zien sneller wanneer het niet goed gaat met iemand. Zo kan op tijd worden ingegrepen en wordt erger voorkomen, zoals een burn-out of ander langdurig ziekteverzuim.

Ben je benieuwd hoe jouw zorgmedewerkers op een speelse manier fitter kunnen worden?

Neem vrijblijvend contact op, we bespreken graag de mogelijkheden. 

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen