Onboarden wordt een avontuurlijke reis - Geïnspireerd door ‘Le Petit Prince’
06 november 2023 

Onboarden wordt een avontuurlijke reis - Geïnspireerd door ‘Le Petit Prince’

Voor het eerst een nieuw bedrijf binnenstappen. Het kan voelen als landen op een vreemde planeet. Opeens ben je op onbekend terrein. Omringd door nieuwe gezichten, processen en gewoonten.

Het kan een flinke uitdaging zijn om je nieuwe collega’s en omgeving te leren kennen en begrijpen.

Grote kans dat nieuwe werknemers zich in jouw bedrijf ook zo voelen…

Ken je het beroemde boek ‘Le Petit Prince’? Ook hier komen de thema’s ontdekking, aanpassing en het opbouwen van nieuwe relaties terug. De schrijver van het boek probeert over te brengen hoe jammer hij het vindt dat de magische kracht van de kinderlijke fantasie bij veel volwassenen is omgeslagen naar een verstard denkpatroon.

Het gemis van speelsheid maakt het veel moeilijker om je aan te passen aan een nieuwe omgeving. Daarnaast zou een nieuwe baan aan moeten voelen als een feestje, toch? Daarom zetten we bij DOL Events in op Speelse Onboarding.

Jij wilt toch ook werknemers die:

  • 54% productiever zijn
  • 50% meer werkgeluk ervaren
  • 17% hogere omzet draaien (fulltime werknemers)


“Met Speelse Onboarding zijn nieuwe werknemers vanaf dag 1 DOL enthousiast. Ze hebben de leukste baan op aarde gevonden!”


Onboarden op een vreemde planeet

Binnenkomen bij een nieuw bedrijf kan voelen als de ontdekking van een hele nieuwe wereld. Net als de Kleine Prins die zijn asteroïde verliet om andere planeten te bezoeken. Voor nieuwe werknemers kan het onbekende zowel spannend als verwarrend zijn. Aan jou als leidinggevende de taak om deze stap zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.


Veel bedrijven denken de onboarding prima op orde te hebben. Alle administratieve processen zijn geregeld, de computer staat klaar en er is zelfs al een e-mailadres aangemaakt. Tijdens de lunch wordt er druk handjes geschud met de nieuwe collega’s. De rest komt vanzelf wel goed, toch?

Pas weken later kom je erachter dat de nieuwe werknemer het helemaal niet zo goed naar zijn of haar zin heeft. Ze lijken niet op hun plek te zitten. En dat ligt zelden aan hun competenties en ervaring.

Nieuwe werknemers beginnen aan hun reis met nieuwsgierigheid en een verlangen om hun nieuwe werkterrein te gaan verkennen. Ze ontmoeten hun nieuwe collega’s en ontdekken het beleid en de cultuur op de werkvloer. Vooral de kennismaking met die cultuur is een grote stap. Elk bedrijf functioneert op zijn eigen manier. Nieuwe werknemers moeten de ‘regels van het spel’ doorkrijgen en hierin meespelen. Goede begeleiding is hierbij onmisbaar.

Onboarden is niet in het diepe gooien

Helaas worden nog steeds veel nieuwe werknemers in het diepe gegooid. En dat terwijl ze juist veel behoefte hebben aan verbinding.

  • 76% wil graag training tijdens de eerste werkweek
  • 73% wil informatie over het beleid en regels
  • 56% wil graag een buddy of mentor

Er is niets zo fijn als betrokken medewerkers. Die presteren tot wel 2,5 keer beter dan werknemers die geen band voelen met je bedrijf. Het is dan ook noodzakelijk – voor de gezondheid van je team – om nieuwe werknemers direct te betrekken bij de organisatie. Geef ze de mogelijkheid om vanaf het begin betekenisvolle relaties op te bouwen met nieuwe collega’s en de cultuur door en door te leren kennen en begrijpen.


Onboarden als een warm bad

Speels Onboarden moedigt nieuwkomers aan om hun nieuwe omgeving grondig te verkennen. Interactieve activiteiten helpen op een speelse manier de bedrijfscultuur en processen begrijpen. De speelse benadering zorgt voor een open blik. Hierdoor leren nieuwe werknemers makkelijker en voelen ze zich sneller thuis.

Doordat er direct vanaf het eerste moment een warm bad wordt gecreëerd, worden er waardevolle relaties opgebouwd. Alle afdelingen en werknemers worden bij de onboarding betrokken. Dit is cruciaal voor een succesvolle start. Vanaf het begin zullen nieuwe werknemers beter presteren en teams stevig in hun schoenen staan.

Speels Onboarden = succesvol onboarden

Ben je klaar om je onboardingsproces te transformeren? Ontdek hoe 'Speels Onboarden' de start is van een avontuurlijke reis. Laat je inspireren door de tijdloze lessen van Le Petit Prince en zorg ervoor dat nieuwkomers zich gewaardeerd en welkom voelen in jouw organisatie.

>>Ontdek de unieke methode van Speelse Onboarding

Ben je benieuwd hoe Speelse Onboarding kan worden toegepast in jouw organisatie?

Vraag de gratis en vrijblijvende demo aan. 

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen