Inleven is essentieel voor een goede en gezonde samenwerking. Een team dat zich niet kan inleven in de ander zal nooit de effectieve samenwerking laten zien waar je als leidinggevende op hoopt. Een goed functionerend team kan bergen verzetten. Staan de neuzen in jouw team allemaal dezelfde kant op? Is er vertrouwen binnen het team, begrijpen de teamleden elkaar echt?
Een team dat zich goed kan inleven in de belevingswereld van de ander zal verrassende resultaten neerzetten. De teamleden halen het beste uit zichzelf én elkaar. Ze hebben aan een half woord genoeg voor een soepele samenwerking.
Een goed samenwerkend team, daar kun je als leidinggevende alleen maar van dromen. Of kun je er zelf ook iets aan doen om je team beter samen te laten werken? Inleven is een belangrijke competentie en je hele team kan dit leren. Hoe? Dat lees je in deze blog.
Waarom is inleven zo belangrijk?
Binnen een team lopen we tegen allerlei problemen aan. Of dit nu problemen zijn van teamleden onder elkaar, of problemen die ze voor klanten proberen op te lossen, om de complexiteit van een probleem echt te begrijpen moet je dichtbij komen. Alleen dan kun je een probleem goed oplossen.
Een beetje inleven kunnen de meeste mensen wel. Maar wat we hier bedoelen is echt helemaal opgaan in de belevingswereld van die ander. Je onderdompelen en door hun ogen kijken. Jezelf in andermans schoenen zetten en het probleem bekijken vanuit hun perspectief. Dan wordt er opeens veel duidelijk. Daarom reageert die collega altijd zo. Dat is de reden waarom het niet lukt om een passende oplossing te bieden voor deze klant…
Het leven van een ander is vaak totaal anders dan dat van jou. Iets willen ontwerpen of een oplossing bieden vanuit je eigen perspectief werkt niet. Je zult je moeten onderdompelen in het probleem. Dan zie je pas welke problemen die mensen in de weg staan. Dat is de informatie waar je echt mee verder komt.
Hoe leer je teamleden inleven?
Echt inleven leer je door verschillende rollen te spelen. Iedereen speelt een rol, zeker binnen een team is dit belangrijk. Om elkaar goed aan te vullen is het essentieel dat je weet welke rol die ander speelt. Door bezig te zijn met deze verschillende rollen ontdekken mensen vaak dat ze veel meer zijn dan de rol die ze elke dag spelen. Het is een gewoonte geworden, maar het is niet de persoon die ze werkelijk zijn. Elke dag hebben ze de keus om uit al die verschillende rollen te kiezen. Afhankelijk van de situatie wordt een passende rol gespeeld. Helaas blijven veel mensen in dezelfde rol hangen.
Een mooi voorbeeld zijn drama en theater lessen. De basisvaardigheden die je hier leert zijn onder andere het verplaatsen in een rol. Je echt helemaal inleven in de ander, je onderdompelen in het leven van de te spelen rol. Eigenlijk is deze vaardigheid een essentieel onderdeel van een gezonde samenleving.
“Breaking the Habit of being yourself – Joe Dispenza”
Veel mensen zijn gaan geloven in de rol die ze dagelijks spelen. Ze zijn vergeten dat de rol die ze spelen niet vaststaat. Dat ze niet hun hele leven op een bepaalde manier moeten ‘zijn’. We zijn gewoontedieren, dat blijkt. Daarom kan het zeer heilzaam en verheffend zijn om je bewust te worden van het feit dat je andere rollen kunt vervullen, en daar ontzettend goed in bent.
Door dit inzicht en de vaardigheid om je in te leven in andere rollen komt er ruimte voor echte oplossingen en goede samenwerkingen.
Het verschil tussen medeleven en meeleven
We zien de verschillende rollen goed als we kijken naar medeleven of echt meeleven. Medeleven tonen gebeurt regelmatig op de werkvloer. Een collega heeft iets vervelend meegemaakt en we tonen ons medeleven. Een sympathiek woordje, en verder met de dagelijkse bezigheden.
Terwijl echt meeleven met iemand de beste vorm van troost, steun en medeleven is. Meeleven betekent ook inleven, de connectie maken met wat diegene voelt en doormaakt. Door dit te doen bij collega’s, of zelfs volslagen vreemden, wordt er een bijzondere en enorm sterke band opgebouwd. Met sympathie ga je dit niet bereiken, empathie is hier het sleutelwoord.
Probeer niet het probleem op te lossen voor de ander. Biedt een luisterend oor en leef je in.
Bedenk eens hoe ijzersterk de band binnen het team wordt als de teamleden zich echt zouden inleven in elkaar. In hoe hun collega omgaat met een probleem binnen een project, hoe hun denkwijze een mogelijke oplossing in de weg staat en hoe ze daarin kunnen bijdragen. Haal je werknemer van zijn of haar eiland en laat ze weer echt samenwerken.
Inleven door rollenspel
Inleven binnen een team stimuleren? Rollenspellen zijn hiervoor ideaal. Naast dat het een ontzettend leuk teamuitje is, komen er ook belangrijke inzichten bij je werknemers. Zet eens een haantje de voorste in een ingetogen rol. Laat ze ontdekken dat het ook goed komen als ze een stapje terug zetten en andere teamleden de ruimte geven. Of zet die ingetogen werknemer in de schijnwerpers en laat ze verborgen talenten ontdekken.
Bij DOL Events dagen we jouw team uit om hun creativiteit tot het uiterste in te zetten. Ze zullen zich helemaal moeten inleven in hun rol. Op een speelse manier versterken we de teamspirit. We creëren een onvergetelijke ervaring. Een herinnering waar het team nog vaak gezamenlijk aan terug zal denken.
Kies een van de bestaande concepten of laat een rollenspel op maat maken, ons is niets te DOL. Jouw wens is onze uitdaging, dus test onze creativiteit en inlevingsvermogen: neem contact op.