Hoe tevreden zijn je werknemers? Weet jij wat er speelt?
13 mei 2022 

Hoe tevreden zijn je werknemers? Weet jij wat er speelt?

Tevreden werknemers, dat klinkt bijna als een utopie. Want hoe stel je iedereen tevreden? Het nastreven van geluk speelt een steeds belangrijkere rol in de westerse samenleving. Ook op de werkvloer, want hier verblijven we toch het grootste deel van de dag.

De werknemer van vandaag is dan ook voortdurend op zoek naar geluk. Zijn ze niet tevreden, dan wisselen ze net zo makkelijk van baan. Niet handig voor jou, want dan moet jij weer de complete werving en selectie optuigen. Dat kost je enorm veel tijd. Heb je eenmaal goede werknemers binnen, dan wil je ze houden.

Daarom is het belangrijk om te weten wat er speelt op de werkvloer. Wat stimuleert jouw werknemers, wat vinden ze leuk en waar worden ze nu echt blij van?

Waarom zijn tevreden werknemers zo belangrijk?

De werknemers van nu zijn niet te vergelijken met de werknemers van vroeger. Werk is niet meer alleen om brood op de plank te krijgen. Het moet iets toevoegen aan ons leven, ons laten groeien als persoon en we willen het liefst elke dag werkgeluk ervaren.

Daar kun je als leidinggevende iets van vinden, maar allerlei onderzoeken laten zien dat ook jij het liefst tevreden werknemers op de werkvloer hebt. Tevreden werknemers zijn nu eenmaal productiever. En dat niet alleen:

  1. Tevreden werknemers zijn meer betrokken bij de organisatie, waardoor hun productiviteit stijgt en het ziekteverzuim daalt.
  2. Positiviteit op de werkvloer draagt bij aan het persoonlijk welzijn. Dit zorgt voor betere werkrelaties, waardoor de samenwerking soepeler verloopt, de creativiteit groeit en problemen makkelijker worden opgelost.
  3. Tevreden werknemers ervaren een gevoel van saamhorigheid. Ze werken samen aan één doel, waardoor problemen en uitdagingen als minder zwaar worden ervaren.   
  4. Stress is vaak een probleem op de werkvloer. Het zorgt voor een hoger ziekteverzuim en burn-out klachten. Tevreden werknemers ervaren minder stress, waardoor ze vaker op hun werk verschijnen.  

Tevreden werknemers

 Werknemers willen groeien

Een werknemer die elke dag op het werk verschijnt, van 9 tot 5 zijn of haar werk doet en weer naar huis gaat, klinkt leuk. Maar is dit echt wat je wilt? Een werknemer die puur en alleen voor het loonstrookje op de werkvloer verschijnt zal geen uitmuntende resultaten neerzetten. Daarvoor heb je bevlogen en betrokken werknemers nodig.

De moderne werknemer wil doen waar hij of zij goed in is. Ze willen hun vaardigheden naar een hoger level brengen en uitgedaagd worden. Een werknemer die op de juiste plek zit, kan optimaal gebruikmaken van zijn of haar sterke kanten. Dit leidt tot innovaties en een stabiel personeelsbestand. Je werknemers hebben een afwisselende baan, waarin ze zichzelf elke dag opnieuw mogen uitvinden. Waarom zouden ze dan op zoek gaan naar een andere baan?

Je hebt de mogelijkheid om nieuwe werknemers vanaf dag 1 enthousiast te maken over hun baan en de organisatie. Dit doe je met een goede onboarding. Maar daar houdt het niet bij op. Ook na de onboarding loopt dit proces door. Ontdek hoe je met onboarding direct een super effectief team neerzet. 

Wat vinden je werknemers belangrijk?

Als je weet wat je werknemers belangrijk vinden, dan kun je ze tevreden houden. Het leven verandert in rap tempo. Er wordt flink wat flexibiliteit gevraagd van jou als leidinggevende. Je werknemers willen graag hun schema kunnen aanpassen of op afstand werken om zo hun zaken te kunnen regelen of werk en gezin te kunnen combineren.   

Leg je als organisatie de nadruk op arbeidsvoorwaarden waarmee je werknemers een optimale balans kunnen vinden tussen werk en privé, dan heb je een voorsprong op je concurrenten. Houd hierbij de communicatie met je werknemers open, want iedereen heeft andere wensen.

Voorkom dat werknemers opstappen

Goede werknemers zien vertrekken is het laatste dat je wilt. Toch zullen ontevreden werknemers zonder pardon hun geluk ergens anders zoeken. Een hoog personeelsverloop kan je slapeloze nachten bezorgen. Waar is de tijd gebleven dat werknemers 20 of 30 jaar bij dezelfde werkgever bleven?

Je hoeft er niet gek van op te kijken als je werknemers elk jaar of elke twee jaar overstappen naar een ander bedrijf, omdat de werkcultuur ze daar beter aanspreekt. Flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken en een uitdagende baan zorgen al voor meer tevreden werknemers.

Wil jij weten wat er speelt op de werkvloer? Wij helpen je graag hier achter te komen. Neem contact op om vrijblijvend te sparren over de mogelijkheden. 

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen