Heb je last van frustraties binnen het team? Je teamleden zitten elkaar regelmatig dwars, waardoor de resultaten te wensen overlaten. Je merkt dat tijdens vergaderingen niet alles uitgesproken wordt. En op andere punten ontstaan er eindeloze discussies, waarin niemand toe wil geven. Er is duidelijk een gebrek aan vertrouwen binnen het team, waardoor het team uit elkaar valt en van een echte samenwerking geen sprake meer is.
Zonde, want dit is duidelijk terug te zien in de resultaten. Patrick Lencioni omschrijft de 5 frustratie die écht teamwork in de weg staan heel pakkend in zijn boek:
- Afwezigheid van vertrouwen
- Angst voor conflicten
- Gebrek aan betrokkenheid
- Vermijden van verantwoordelijkheden
- Verwaarlozen van de resultaten
Deze frustraties hangen onderling samen. Het is belangrijk om te ontdekken welke frustraties er binnen je team spelen en deze op te lossen. Onze teambuilding spellen laten je glashelder zien waar het fout gaat binnen het team. Terwijl je team zich vermaakt met een leuk spel, krijg jij als teamleider waardevolle informatie waarmee je jouw team weer efficiënt en doelgericht laat werken.
Herken je deze 5 frustraties?
Frustratie 1: Afwezigheid van vertrouwen
Vertrouwen is de basis onder een goed functionerend en hecht team. Zodra dit vertrouwen ontbreekt verschijnen er vaak in rap tempo allerlei ergernissen op de werkvloer. Conflicten worden niet uitgesproken en discussies lopen steevast op niets uit. Het gevolg? Je medewerkers werken niet meer als team samen, maar doen elk hun eigen ding.
Merk je bijvoorbeeld dat:
- Medewerkers hun fouten niet durven toe te geven?
- Hulp vragen binnen het team niet vanzelfsprekend is?
- Teamleden vooral hun eigen reputatie aan het beschermen zijn, in plaats van elkaar te helpen?
De afwezigheid van vertrouwen is iets wat zich niet van de ene op de andere dag voordoet. Vaak sluipt het erin. Er is onenigheid over hoe een probleem opgelost moet worden. Of een collega pakt werkzaamheden niet op, terwijl een collega dit wel verwacht.
Het helpt om heldere werkafspraken te maken met je team, maar ze moeten ook onderling dingen kunnen regelen.
Vaak zien we dat teamleden elkaar nauwelijks kennen als persoon. De mens achter de collega is een onbekende, waardoor begrip en empathie ver te zoeken zijn. Tijd investeren in het leren kennen van collega’s zorgt voor een sterk en hecht team.
Frustratie 2: Angst voor conflicten
Zie je dat teamleden zich ongemakkelijk beginnen te voelen wanneer er een conflict ontstaat? Conflicten op zijn tijd zijn nodig om als team te groeien. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat er door dit conflict inzichten bij teamleden komen, waardoor er bruikbare oplossingen ontstaan.
In een conflict kan het er heftig aan toe gaan, maar als de teamleden zich veilig voelen en hun mening durven te geven, zullen ze juist sterker uit de strijd komen. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en hoe ze samen verder komen.
Zonder vertrouwen kan er geen open communicatie plaatsvinden. De kans is groot dat de harmonie kunstmatig wordt gecreëerd, waardoor teamleden hun mond houden om de ‘lieve vrede’ te bewaren. Als gevolg werken teamleden op een laag pitje verder, zonder nog echt passie te voelen bij hun werk.
Frustratie 3: Gebrek aan betrokkenheid
Automatisch komen we daardoor aan bij frustratie 3. Samen hard werken aan hetzelfde doel heeft iets magisch. Is je team niet betrokken, dan valt het team uit elkaar. De acties die ze doen worden niet met passie ondersteund. Er ontstaan allerlei vaagheden en de samenwerking valt terug tot een simpele mededeling hier en daar.
Juist door het conflict niet op te zoeken en samen tot een beslissing te komen, verdwijnt de betrokkenheid. Wanneer wel die confrontatie opgezocht wordt binnen een team zien we dat zelfs de teamleden die aanvankelijk tegen waren, na een gezamenlijk besluit achter de beslissing staan en ervoor gaan.
Je kunt een team nogmaals de doelen en resultaten laten formuleren, zodat duidelijk is wat er moet gebeuren. Maar een team dat echt niet betrokken is, zal tegenvallende resultaten laten zien.
Frustratie 4: Vermijden van verantwoordelijkheden
Een effectief team zal elkaar verantwoordelijk houden voor de behaalde resultaten. In zo’n team zullen de teamleden onderling elkaar aanspreken wanneer dat nodig is. Ze voelen deze verantwoordelijkheid naar elkaar toe. Natuurlijk kan dit voor ongemakkelijke situaties zorgen, maar als team komen ze er sterker uit en hebben ze meer respect voor elkaar.
Dat is precies wat je wilt. Teamleden die elkaar met respect behandelen en de verantwoordelijkheid nemen over hun eigen werk en dat van hun collega’s. Op deze manier zijn alle activiteiten gericht op het resultaat en het in stand houden van een sterk en effectief team.
Frustratie 5: Verwaarlozen van de resultaten
De vijfde frustratie is een logisch gevolg van alle voorgaande frustraties. Een team wat elkaar zo in de weg zit, zal nauwelijks de resultaten behalen die gevraagd worden. Een succesvol team werkt samen naar een doel en viert de successen. Teams die dit doel uit het oog zijn verloren krijgen de ruimte om te focussen op onbelangrijke zaken, zoals individuele belangen.
Vaak gaat deze frustratie verder dan alleen het team. Ook in het management worden de frustraties gevoeld, onder andere door de tegenvallende resultaten. De stroeve samenwerking tussen medewerkers van verschillende afdelingen krijgt op deze manier een impact op de hele organisatie.
Tijd om frustratie op de werkvloer aan te pakken
Iets wat lijkt op een onschuldig conflict kan veroorzaakt worden door diepliggende frustraties. Voor de productiviteit is het belangrijk om deze frustraties aan te pakken. Maar hoe krijg je alle neuzen in je team weer dezelfde kant op?
Het belangrijkste is het vertrouwen terugbrengen in je team. Zorg dat de teamleden elkaar beter leren kennen, op verschillende manieren. Teambuilding is daarvoor de ideale tool. Je team leert elkaar al spelend kennen, terwijl jij een unieke kans krijgt om de samenwerking van dichtbij te bekijken.
Komen hierin duidelijke frustraties naar boven? Dan kunnen deze op een leuke en ontspannen manier opgelost worden in een teambuilding traject. Geen ongemakkelijke 1 op 1 gesprekken, maar het team als geheel op een speelse manier de juiste vaardigheden aanleren. Zodat ze weer een effectief en productief team gaan vormen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij ruimen graag de frustraties uit de weg.