Voorkom weerstand bij veranderingen in de organisatie
27 mei 2022 

Voorkom weerstand bij veranderingen in de organisatie

Weerstand op de werkvloer kan veranderingen in de weg staan. Hoe positief de veranderingen ook zijn voor je werknemers, je moet ze er wel in meenemen. Mensen hebben van nature een weerstand tegen veranderingen en blijven het liefst bij het oude. Deze instelling laat menig verandertraject spaak lopen.

Laat jij zien dat de veranderingen nieuwe kansen en mogelijkheden bieden, dan verdwijnt de weerstand als sneeuw voor de zon. Dit zul je precies op de juiste manier moeten doen, anders is de kans groot dat de weerstand net zo snel weer toeneemt. Je werknemers invloed geven op de realisatie van de verandering zorgt ervoor dat er nauwelijks nog weerstand is.

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Jij hebt je handen al vol aan het doorvoeren van de nodige veranderingen op de werkvloer. Dan heb je geen tijd om uitgebreid iedereen in te lichten en ‘om te praten’. Hoe laat je op een leuke manier zien dat iedereen voordeel heeft bij deze verandering, zodat de veranderingen soepel doorgevoerd kunnen worden?

“Voorkom weerstand: maak veranderingen leuk, dan zullen je werknemers veel makkelijker met je meegaan.”

Waarom zijn mensen tegen veranderingen?

Kondig jij een verandering aan op de werkvloer, dan is het niet gek dat er hier en daar direct hakken het zand in gaan. Verandering roept bij veel mensen een negatieve reactie op. Mensen zijn geprogrammeerd om te overleven. Daardoor zijn onbekende, onoverzichtelijke en onvoorspelbare situaties bij voorbaat ‘gevaarlijk’.

Aan de andere kant kost veranderen energie. We moeten nieuwe systemen leren kennen of een andere denkwijze aanleren. Dat gaat niet vanzelf. Ons brein moet de eerste tijd overuren maken om dingen uit te proberen, nieuwe connecties te leggen en simpelweg te wennen. Je begrijpt; dit is niet de meest comfortabele manier van werken. Dus is de eerste reactie: “nee, liever niet”.

In plaats van open staan voor de verandering, zie je wantrouwen en sarcasme onder je werknemers. Dat nieuwe systeem gaat vast nooit zo goed werken als het oude…

Verandermoe

Zijn je werknemers verandermoe?

Als je werknemers de ene na de andere verandering op hun bureau gepresenteerd krijgen, wordt het steeds lastiger ze mee te krijgen. Veranderen kost energie. Te veel veranderingen in korte tijd kan stress opleveren op de werkvloer. Merk je dat sarcasme de overhand krijgt op de werkvloer? Dat is een belangrijk signaal.

Je werknemers krijgen een gevoel van ‘daar gaan we weer’. Nog een verandering die ons veel tijd kost, maar niets gaat opleveren. Ze voelen zich niet gezien en gehoord, want er is hun niets gevraagd. Ga daarom zeker in gesprek als je tekenen van verandermoeheid ziet. Laat hun mening meetellen en maak gebruik van hun kennis en ervaring.

Zolang je jouw werknemers niet meeneemt in de veranderingen zal er weerstand zijn. Deze weerstand kan omslaan in een blokkade. De verandering wordt niet ondersteund of zelfs tegengehouden. Als je eenmaal op dit punt bent aanbelandt is de kans klein dat de verandering er door komt.

Hoe voorkom je weerstand bij veranderingen?

Het is belangrijk om te beseffen dat weerstand normaal is in deze situatie. Bijna niemand heeft zin in veranderingen, wennen aan nieuwe processen, systemen en het daarbij gehorende gedrag.

Als leidinggevende heb je meer verstand van de producten en diensten binnen de organisatie dan van het gedrag van mensen. Dat maakt het lastiger om te gaan met alle emoties die komen kijken bij een verandering op de werkvloer.

Mensen houden van duidelijkheid. Deel daarom vanaf het begin van het verandertraject zoveel mogelijk met je werknemers. Geef een goede reden waarom de veranderingen nodig zijn. Doe dit niet één keer, maar regelmatig tijdens het traject. Laat zien wat de planning is en deel eventuele successen, zodat het hele veranderverhaal meer tot leven komt.

Wil je dat de veranderingen op de werkvloer met open armen ontvangen worden?

Maak het dan leuk, met gamification!

De spelende mens leert beter en zal zichzelf willen veranderen en verbeteren. Dat is precies waar DOL Consult met Gamification op inspeelt. We nemen je werknemers spelenderwijs mee, waardoor de veranderingen als leuk worden ervaren en op handen worden gedragen.

Wil je jouw verandertraject zo soepel mogelijk laten verlopen, zonder weerstand? DOL Consult biedt oplossingen op maat voor elke organisatie. Zullen we sparren hoe wij jouw verandertraject tot een succes kunnen maken? Neem vrijblijvend contact op. 

Over de schrijver

Fred de Heer is eigenaar en artistiek/creatief directeur van DOL.
Hij is tevens coach en creatief consultant, NLP Masterpractioner
en van huis uit Docent Dramatische Vorming. Zijn leven is gewijd aan de promotie van drama- en theaterspel in alle lagen van de maatschappij. Fred werkt samen met een groot aantal
gekwalificeerde acteurs en spelbegeleiders.

Reactie plaatsen