Arbeidsvreugde: Staat werkgeluk bij jullie al op nummer 1?
Werkplezier, werkgeluk oftewel algehele arbeidsvreugde. Wie wil dat nu niet voor zijn of haar werknemers? We verblijven het grootste deel van onze dag op de werkvloer. Dan is het toch zonde als hier geen arbeidsvreugde ervaren wordt?
In veel ondernemingen ligt de focus voornamelijk op de prestaties. Deadlines moeten gehaald worden en er wordt het uiterste gevraagd van elke werknemer. Toch kan het één niet zonder het ander. Zonder arbeidsvreugde zullen werknemers leeglopen, de prestaties verminderen en een burn-out ligt op de loer. Blije werknemers zitten vol energie, zijn flexibeler en zullen optimale prestaties leveren. Dan is de keus toch snel gemaakt?
Blije werknemers presteren dus beter. Dat is ondertussen al meerdere malen onderzocht én bewezen. Arbeidsvreugde is iets waaraan gewerkt moet worden. Het ontstaat niet vanzelf. Het is aan jou, als leidinggevende, de taak om je werknemers een plek te bieden waar ze waardering en vertrouwen ervaren, waar groei een vanzelfsprekend onderdeel is en waar ze met hart en ziel mogen werken aan projecten waarin ze van betekenis zijn.
Op zo’n plek zullen werknemers een fysiek welbevinden ervaren en krijgt de collegialiteit een nieuwe diepgang. Goede prestaties kunnen in zo’n omgeving niet achterwegen blijven, want alle neuzen staan dezelfde kant op.
Waarom werkgeluk op nummer 1?
Steeds meer organisaties richten zich op werkgeluk en dat is niet raar. Het levert je als organisatie enorm veel voordelen op, als je werknemers zich gelukkig voelen op de werkvloer. Ze presteren niet alleen beter, maar zijn ook nog eens minder vaak ziek. Daarnaast zorgen ze voor een goede sfeer op de werkvloer en je houdt er tevreden klanten aan over. Als dat geen win-win situatie is?
“Er is zelfs een internationale Week van het Werkgeluk. Dit jaar is dat van 19 tot en met 25 september 2022.”
Dat jij ook meer werkgeluk op de werkvloer wil zien is duidelijk, anders las je deze blog niet. Nu is natuurlijk de vraag: Hoe voorzie je jouw werknemers van meer arbeidsvreugde.
Er zijn een aantal factoren die voor mensen belangrijk zijn om werkgeluk te ervaren. Laten we daar eens naar kijken.
Meer arbeidsvreugde met goede werkrelaties
Werknemers zitten de hele dag tussen hun collega’s en moeten, soms moeilijke, zaken bespreken met hun leidinggevende. Een werknemer die zich hier niet op zijn of haar plek voelt, zal geen arbeidsvreugde ervaren. Een cultuur creëren waarin iedereen op een respectvolle manier met elkaar omgaat is de minimale basis voor werkgeluk.
Mensen hebben van nature een grote behoefte aan een fijn contact met de mensen om zich heen. Daarom is dit een belangrijke voorwaarde voor werkgeluk. Weten dat je collega er is als je hem of haar nodig hebt, open en eerlijk tegen elkaar kunnen zijn en weten bij wie je terecht kunt.
Dit proces begint al bij de onboarding. Gooi nieuwe werknemers niet in het diepe door ze zelf alles te laten ontdekken, maar neem ze bij de hand en zorg dat ze vanaf dag 1 worden opgenomen in de groep. Met de speelse onboarding van DOL Events bereik je dit. Al op de eerste dag worden er blijvende, positieve herinneringen gemaakt en het begin van duurzame relaties.
Uitdaging in het werk, voor meer werkgeluk
Een uitdagende baan staat bij veel werknemers bovenaan de lijst. Een baan waar je elke dag hetzelfde doet, sust je langzaam in slaap. Het gebrek aan uitdaging zorgt ervoor dat de aandacht verslapt en op de automatische piloot wordt gewerkt. Grote kans dat je werknemers bij het eerste de beste aanbod overstappen naar een andere baan.
Biedt werknemers daarom de kans om het beste van zichzelf te laten zien. Geef ze de ruimte om steeds beter te worden. Laat zien dat experimenteren, binnen bepaalde grenzen, gewaardeerd wordt. Maak altijd duidelijk waaraan het eindproduct moet voldoen. Hoe je werknemers dit bereiken, is aan hun. Zo voorkom je stress door onzekerheden, betrek je elke werknemer bij het proces en daag je ze uit om effectiever en creatiever te werken.
Positieve werksfeer zorgt voor werkgeluk
Eigenlijk spreekt het voor zich, maar een positieve werksfeer is onmisbaar voor werkgeluk. Werkgeluk wordt gevoed door positieve emoties. Tevredenheid, plezier en nieuwsgierigheid op de werkvloer helpt om meer werkgeluk te ervaren.
Blije werknemers zijn ruimdenkend. Ze zullen makkelijker contact maken, openstaan voor nieuwe informatie en creatiever zijn in het bedenken van oplossingen voor een probleem.
Geef je werknemers de mogelijkheid om werkzaamheden waarvoor optimale concentratie nodig is op een rustige plek te doen. Een plek waar ze echt in flow kunnen werken. Het in flow werken wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren en het werk wordt sneller en beter gedaan.
Werk van betekenis geeft arbeidsvreugde
Zodra werken verandert van een noodzakelijk kwaad in een baan met betekenis, zien we een omslag in het gevoel dat werknemers hierbij hebben. Trots zijn op wat je doet en wat je bereikt hebt, is enorm belangrijk om arbeidsvreugde te ervaren. Betrek daarom je werknemers zeker bij het eindresultaat, laat zien wat er met hun inspanningen is bereikt.
Zodra een werknemer de betekenis van zijn of haar functie ziet in het grotere geheel, draagt dit bij aan de positieve gevoelens die ze hierover hebben. Als gevolg zullen ze minder vaak ziek zijn, wordt de kans op een burn-out minder en besteden ze met plezier meer tijd aan hun baan, ook buiten werktijden.
Al vanaf de onboarding kun je de doelen en waarden van de organisatie meegeven aan nieuwe werknemers. Hierdoor voelen ze meteen de betekenis van hun nieuwe baan en zullen zich met extra energie inzetten.
Wil je jouw werknemers ook meer arbeidsvreugde geven of ben je benieuwd hoe zo’n onboarding eruit kan zien? Maak kennis met Speels Onboarden.