Voel je weerstand bij veranderingen op de werkvloer? Zo los je dat op

Veranderingen op de werkvloer kunnen voor flink wat weerstand zorgen. Soms terecht, maar vaak is het niet nodig dat je werknemers hun hakken in het zand zetten. Wordt er binnen het bedrijf nieuwe software ingevoerd, toepassingen uitgebreid of komen er nieuwe protocollen? De kans is groot dat niet al het personeel hier even blij mee is. 

Als een deel van het personeel niet bereid is om de nieuwe informatietechnologie toe te gaan passen, kan dit voor flinke problemen zorgen. Jij hebt je handen vol aan het in goede banen leiden van alle veranderingen. Dan zit je er niet op te wachten dat je ook je personeel nog moet overtuigen om ermee te gaan werken. 

Mensen hebben van nature weerstand tegen veranderingen in hun dagelijkse gewoontes. Veel werknemers hebben zo hun vaste routine, en daar voelen ze zich fijn bij. Kom jij aan met iets ‘nieuws’ dan valt dit niet altijd in goede aarde. Nog voor je het uit kunt leggen hebben je werknemers het al afgekeurd. Zie dan nog maar eens door te dringen. 

“Wil je sneller nieuwe software implementeren? Gebruik een gamified introductie om die weerstandsblokkade weg te nemen.”

Maak veranderingen op de werkvloer leuk

Veranderingen op de werkvloer worden vaak gebracht als iets moeilijks, iets waar we “even doorheen moeten met z’n alle”. Zo voelt het van tevoren al zwaar, terwijl dat helemaal niet nodig is. Maak jij als leidinggevende veranderingen leuk, dan zal je personeel veel makkelijker met je meegaan. Voor je het weet is het nieuwe systeem ingeburgerd en voelen die nieuwe protocollen alsof ze er altijd al waren. 

Veranderingen leuk maken doe je met gamification. Je daagt je personeel uit, ze leren nieuwe handelingen en werken met elkaar samen. Dit alles in een risicoloze en praktische oefenomgeving. De game geeft elke deelnemer feedback, zodat er een natuurlijke terugkoppeling is. Deze werkt motiverend en kan corrigeren waar nodig. Zo leer je jouw personeel op een leuke, uitdagende, motiverende en effectieve manier omgaan met veranderingen. 

Veel mensen houden wel van een spelletje, zeker als ze kunnen winnen. Gamification spreekt het competitieve karakter aan en zorgt voor een grote betrokkenheid en snelle leercyclus. Zo kan gamification uitstekend worden ingezet voor gedragsverandering, onboarding, samenwerking en teambuilding.   


Waarom is gamification zo effectief?

Gamification inzetten op de werkvloer heeft veel voordelen. Een gamified change management training aanpak zal de adoptie versnellen. Je hebt de perfecte tool in handen om vastgeroeste gewoontes sneller en dieper te veranderen. Het speleffect motiveert op een milde manier de rivaliteit tussen collega’s om zich te engageren en te focussen, en te kunnen winnen! 

Dit is de ideale mentale toestand om te leren en nieuwe informatie op te nemen. De motivatie en gedrevenheid om het doel te behalen zit diep, ze streven meesterschap na en daar zul jij van gaan profiteren op de werkvloer. Waar eerst weerstand de boventoon voerde, wil iedereen nu de beste zijn. 

Hoe goed kan jouw personeel veranderen?

In elk bedrijf werken allerlei verschillende medewerkers. Vaak kun je deze mensen onderverdelen in 4 groepen. Hieruit kun je opmaken hoe makkelijk een verandering door te voeren is. 

In deze 4 groepen vinden we:

  1. Early Adopters: Deze groep is gek op veranderingen en nieuwe tools. Ze staan nog net niet in de rij om nieuwe software te testen. De early adopters zullen nieuwe software sneller uitproberen dan de meerderheid.
  2. Early Majority: Deze groep is vooral praktisch ingesteld. Ze willen eerst weten waarom er veranderingen komen. Gaat deze nieuwe tool hun bestaande workflow verbeteren, en zo ja hoe dan? Zodra ze het nut hiervan inzien, voelen ze zich comfortabel genoeg om de verandering te adopteren. 
  3. Late Majority: Hier wordt de kat uit de boom gekeken. Liever laten ze alles bij het oude. Ze zullen de nieuwe software alleen adopteren als het echt nodig is. Blijkt het ernstig tijdrovend of ingewikkeld om met de oude software te blijven werken, dan zullen ze overstappen op het nieuwe systeem. 
  4. Laggards: Veranderingen zijn niet weggelegd voor deze groep. Ze voelen zich uitermate ongemakkelijk bij veranderingen op de werkvloer. Het leren en gebruiken van nieuwe tools is een onaangename bezigheid, die ze liever niet doen. De enige manier om deze groep met de nieuwe software te laten werken, is door de oude software te verwijderen.     

De Early Adopters zul je snel over de streep krijgen. Zorg dat je onder deze groep positieve feedback krijgt op de nieuwe software. Zo krijg je sneller een bedrijfsbrede adoptie. Introduceer de nieuwe software via een gamified teamtraining. Zorg dat de Early Adopters goed gemengd worden tussen de andere teamleden. Hun enthousiasme werkt motiverend en zorgt voor een positieve kruisbestuiving. 


Maak veranderen makkelijk: Gamified introductie van nieuwe software

Zie je op tegen het doorvoeren van veranderingen op de werkvloer? Vanaf nu is dat niet meer nodig. Onze gamified introductie maakt veranderen makkelijk. Wij verzorgen een compleet team-based event. In groepen van 2 tot 4 medewerkers wordt er gewerkt aan taken die een mix zijn van serieuze en leuke opdrachten. De cursus duurt 75 minuten en wordt online uitgevoerd. Daardoor kunnen de teamleden zowel op afstand als bij elkaar zitten. 

De gamified introductie wordt uiteraard helemaal op maat gemaakt en afgestemd op de behoeften van je bedrijf en de gebruikte softwaretoepassingen. We leggen de focus op het introduceren van de voordelen van het gebruiken van deze nieuwe technologie. Zo ontstaat er al snel een gevoel van vertrouwen met de nieuwe applicatie.    

Vraag vandaag nog een demo aan en ervaar hoe leuk verandering op de werkvloer kan zijn.