Change management: Met deze 5 tips wordt je verandertraject een succes

Change management: Het beheersen en managen van veranderingen. Misschien wel een van de moeilijkste taken op de werkvloer. Ruim 70% van de verandertrajecten mislukt. En dat is zonde, want verandering en innovatie laten je bedrijf groeien. Zeker in deze tijd is flexibiliteit in verandering op de werkvloer onmisbaar voor succes.

Waarom mislukt een verandertraject zo vaak? Waar komt de weerstand voor verandering bij medewerkers vandaan? Als je dat toch eens zou weten…

In deze blog geven we je 5 tips waarmee je jouw verandertraject tot een succes maakt en je de grootste valkuilen ontwijkt.

“Maak veranderingen op de werkvloer leuk, met de hulp van DOL Consult Gamification.”

Uitdagingen bij change management

Vanuit het management zien jullie het al helemaal voor je. Je weet precies wat er moet veranderen op de werkvloer om de doelen te behalen. Er wordt een uitgebreid plan opgesteld, wat er moet veranderen en op welke manier dat gaat gebeuren. Dat kan niet fout gaan, zou je denken.

Tot je op de werkvloer aankomt. Het hele zorgvuldig geplande verandertraject verloopt stroperig. Je bemerkt steeds meer weerstand onder de medewerkers. Ze hebben geen zin om naast hun dagelijkse werkzaamheden bezig te zijn met jouw verandertraject. Het voelt als trekken aan een dood paard, je komt geen stap verder en voor je het weet zorgt het verandertraject voor nieuwe problemen in plaats van oude problemen op te lossen.

Wanneer je met change management aan de slag gaat, loop je tegen allerlei uitdagingen aan. Je weet als leidinggevende precies welke kant je op wilt, maar ziet die stip aan de horizon niet dichterbij komen. Dat valt tegen. Zit je nu op dit punt of wil je dit punt vermijden? Gebruik dan deze 5 tips, om je verandertraject tot een succes te maken.

Tip 1: Neem je medewerkers mee in de verandering

Vaak wordt vergeten de medewerkers mee te nemen in de verandering. Als management hebben jullie alles in kannen en kruiken, nog voor de medewerkers op de hoogte gebracht worden. Natuurlijk is het goed om als leidinggevende doelen te stellen. Maar de medewerkers van tegenwoordig zijn mondiger dan vroeger. Zij vinden er ook iets van. Zeker de medewerkers die al langer in dienst zijn, zijn vaak gehecht aan hun dagelijkse werkzaamheden en vaste gewoontes. Kom jij daar opeens overheen met een verandertraject, dan willen ze eerst zeker weten of ze hier wel beter van worden.

Vaak loopt de leidinggevende in een verandertraject al vele stappen voor. Hierdoor wordt het moeilijker om iedereen mee te krijgen. Blijf naast je medewerkers en neem ze bij de hand door de veranderingen heen. Samen kom je verder.


Tip 2: Leg uit waarom de verandering nodig is

Als leidinggevende en management hebben jullie helemaal helder waarom verandering nodig is en wat er beter wordt als deze stappen genomen zijn. Vaak wordt vergeten om dit ook richting de medewerkers te communiceren. Als deze weten waarom veranderingen nodig zijn, is het al een stuk makkelijker te accepteren waarom er een verandertraject gestart wordt. De kans is daarnaast groot dat diverse medewerkers het er helemaal mee eens zijn en graag willen meewerken om deze verandering een succes te laten worden.

Belangrijk hierbij is dat je vertelt wat het effect is van de huidige manier van werken én welke voordelen de veranderingen zullen brengen. Alleen dan kan het verband gezien worden en krijgt het verandertraject een positieve lading.

Tip 3: Vraag ook feedback van de werkvloer

Het is fijn om een vastomlijnd plan te hebben vanuit het management. Daar kun je meteen mee aan de slag, toch? Het gevaar hiervan is dat de feedback vanaf de werkvloer vergeten wordt. Je medewerkers kunnen belangrijke ervaring uit de praktijk met je delen. Plannen, verzonnen achter een bureau, zijn niet altijd succesvol in de praktijk. Hoe goed er ook over nagedacht is. Vergeet daarom niet om ook feedback te vragen van de werkvloer.

Tip 4: Geef begeleiding waar dat nodig is

Hoe laat je het verandertraject goed van start gaan? Moet je elk detail met je medewerkers gaan bespreken? Of leg je de grote lijnen voor en verwacht je dat ze het verder zelf uitzoeken? Goede begeleiding geven tijdens de veranderingen op de werkvloer zijn onmisbaar voor succes. Leg niet op elk slakje zout, want dan krijgen je medewerkers het gevoel dat ze niets goed kunnen doen en geven op. Ze te veel aan hun lot overlaten werkt ook niet, ze kunnen nu eenmaal niet in jouw hoofd kijken om te zien wat er nodig is. Vind de juiste balans en geef passende begeleiding waar dat nodig is.


Tip 5: Laat zien welke veranderingen je graag wilt zien

Als leidinggevende heb je een voorbeeld functie. Als je zelf niet actief aan de slag gaat met het verandertraject, waarom zouden je medewerkers dit dan wel doen? Laat zien hoe je het graag zou willen hebben. Dat maakt het voor je medewerkers ook meteen een stuk duidelijker en makkelijker na te leven.

Maak veranderen leuk

Misschien is dit nog wel de belangrijkste tip. Door veranderingen op de werkvloer leuk te maken, zul je meer mensen meekrijgen in het proces. Zodra er zwaar aan getild wordt, zul je merken dat mensen weerstand gaan bieden tegen de veranderingen. Maak jij het leuk, dan zullen de veranderingen met open armen ontvangen worden.

Gamification is de ideale manier om change management op een succesvolle manier toe te passen. De spelende mens leert beter en zal zichzelf willen veranderen en verbeteren. Dat is precies waar DOL Consult Gamification op inspeelt. Wij maken veranderingen op de werkvloer leuk, door je medewerkers spelenderwijs door het proces te loodsen.

Ben je benieuwd naar onze maatwerk oplossingen? Wij sparren graag over de bijdrage die wij kunnen leveren, om van jouw verandertraject een succes te maken.